Eikenprocessierupsen

De eikenprocessievlinder is een mooie, onschuldige en inheemse zwarte nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen iets minder onschuldig voor de mens: zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken.

Omdat de voorbije jaren al heel wat hinder werd veroorzaakt door deze rupsen, heeft onze gemeente samen met gemeenten Kasterlee, Dessel en IOK een samenaankoop voor curatieve bestrijding van eikenprocessierupsen op privédomein georganiseerd.

Als je in je tuin last hebt van eikenprocessierupsen of hun schadelijke nesten, dan kan je de rupsen en nesten laten verwijderen door een curatieve bestrijding. Deze bestrijding houdt in dat de rupsen en nesten al naargelang de techniek van de aannemer worden verbrand en/of opgezogen, of manueel worden weggehaald.

Wil je de hinderlijke eikenprocessierupsen en hun nesten laten verwijderen, dan kan dat via deze samenaankoop. Controleer wel eerst zeker dat de rupsen in je tuin echt wel eikenprocessierupsen zijn, de verwarring met de volkomen onschuldige spinselmot kan weleens gemaakt worden.

De lijst met geselecteerde aannemers voor het bestrijden van eikenprocessierupsen op privédomein (Retie-Kasterlee-Dessel) kan je hieronder downloaden.