Een vermoeden van asbest in jouw woning?

Gepubliceerd op donderdag 25 november 2021 9.39 u.
IOK en OVAM helpen je graag om je woning asbestveilig te maken door het veilig en vakkundig laten verwijderen van asbesthoudende vloeren en leidingisolatie. Dankzij een subsidie betaal je slechts de helft van de kosten!

Wat?

In de eerste plaats komt er een asbestdeskundige ter plaatse om vast te stellen of er inderdaad niet-hechtgebonden asbest aanwezig is in de leidingisolatie en/of vloerbedekking. Er zal ook een staalname gebeuren. IOK en OVAM nemen de kosten van dit onderzoek op zich. Je betaalt een kleine vergoeding van 25 euro voor het rapport.

Niet-hechtgebonden asbest in vloerbedekking en leidingisolatie mag enkel door een erkende asbestverwijderaar verwijderd worden. Ook voor het verwijderen van asbesthoudend isolatiemateriaal en vloerbedekking zijn er subsidies mogelijk.

Bieke en Gaëtane lieten een asbestonderzoek uitvoeren

Bieke: “Het is een opluchting dat mijn zolder en kelder nu volledig asbestvrij zijn.”

Uit de staalname bleek dat er niet-hechtgebonden asbest aanwezig was in mijn woning. De isolatie rond buizen op zolder en in de kelder bleek asbestkoord te zijn. We deden beroep op een erkende asbestverwijderaar en zijn daar zeer tevreden over. Er werd 60 lopende meter asbestkoord verwijderd. Ik ben heel tevreden over de ploeg die de werken uitvoerde. Alle regels werden gevolgd en alles verliep heel veilig. Mijn huis is ook veel groter, nu ik de zolder en kelder zonder risico kan gebruiken.

Gaëtane: “Gelukkig bleek uit het onderzoek dat er geen asbest aanwezig was in onze woning.”

We hoorden ‘via via’ van het asbestproject van IOK. Omdat we twijfelden of de isolatie rond de buizen in onze kelder asbest bevatten, grepen we deze kans graag met 2 handen aan. Zelf kan je dat immers onmogelijk inschatten. We kregen al snel bezoek van de asbestdeskundige. Hij nam op verschillende plaatsen stalen. Die werden in een labo onderzocht en na enkele weken kregen we het goede nieuws: geen asbest in de kelder! Het rapport houden we goed bij zodat we in de toekomst kunnen bewijzen dat er geen asbest in onze woning aanwezig is.

Voor wie?

Voor particuliere eigenaars van woningen of appartementen in één van de 29 gemeenten van het werkingsgebied van IOK.

Jouw voordeel

Wie deelneemt, hoeft zelf geen asbestdeskundige en erkende asbestverwijderaar te zoeken. IOK deed dit voor jou via een overheidsopdracht met hoge eisen.

Naast alle gezondheidswinsten geniet je van een heel voordelig tarief om leidingisolatie of vloerbedekking met asbest te verwijderen. IOK en OVAM dragen immers bij in 50 % van de kostprijs (excl. btw).

Dit met een maximumsubsidie van 5.000 euro voor een woning en 7.000 euro voor leidingisolatie in een appartementsgebouw. Je hoeft deze tussenkomst niet eerst zelf te betalen. IOK betaalt rechtstreeks aan de erkende asbestverwijderaar. IOK (OVAM) komt niet tussen in het verschuldigde btw-bedrag.

Waarom?

Niet-hechtgebonden asbest houdt ernstige gezondheidsrisico’s in. Het doel is om jouw woning asbestveilig te maken.

Vragen over dit project?

Kijk op www.iok.be/asbestproject of bel de afvalinfolijn, T 014 56 27 75.

IOK en OVAM maken samen werk van jouw asbestveilige woning. Meer weten over hoe je veilig moet omgaan met asbest? Surf naar www.ovam.be/naar-een-asbestveilig-vlaanderen