Driekoningen op 5 en 6 januari

De kalkoenen, de bubbels en het bijhorend feestgedruis zijn nog maar net verteerd of daar maken de Driekoningen alweer hun opwachting. Op 5 en 6 januari halen zowel de kinderen als de volwassenen maar al te graag hun mooiste verkleedoutfit boven voor Driekoningen.

Op 5 januari wordt in Retie centrum gezongen, op 6 januari in Schoonbroek. Driekoningen is voor veel Retienaren een echte ‘hoogdag’: overdag vooral voor de kinderen, na valavond is het de beurt aan de volwassenen.

Kinderen trekken verkleed van deur tot deur en zingen het Driekoningenlied in ruil voor een duit (of snoepje) in hun beurs. Wanneer de avond valt, nemen jongeren en volwassenen het over. Onherkenbaar dwalen ze door de Retiese straten. Aan de huizen van bekenden wordt aangebeld en krijgen ze een borrel aangeboden in afwachting van hun ontmaskering.

Naar jaarlijkse gewoonte trekt er ook een afvaardiging vanuit de Cultuurraad in het dorp op pad om geld in te zamelen voor het goede doel.

 

Fotowedstrijd aan de kerststal op 5 januari

Kinderen die - al dan niet via het buurtcomité in hun wijk - op pad gaan om te zingen, moeten tussen 14.00 u. en 17.00 u. zeker eens halt houden aan de kerststal op de Markt en zich laten fotograferen. Er zal uiteraard ook iets lekkers voorzien worden.

De jongeren en volwassen die ‘s avonds op pad gaan, kunnen ook in de prijzen vallen. Wie tussen 20.30 u. en 23.00 u. komt, kan zich laten fotograferen en er even op adem komen bij een borrel. Achteraf kan je natuurlijk afzakken naar de Retiese cafés waar om middernacht de maskers onverbiddelijk afgezet worden.