Dikketruiendag: Meer biodiversiteit helpt het klimaat!

Gepubliceerd op maandag 13 januari 2020 0 u.
Op 11 februari is het in Vlaanderen al de 16e editie van de Dikkentruiendag. Zo brengen we opnieuw het klimaatprobleem onder de aandacht en sporen we iedereen aan om te werken aan een beter en leefbaar klimaat. Dikketruiendag 2020 legt de link tussen biodiversiteit en klimaat.

Dikketruiendag is een jaarlijkse, symbolische actie. Het thema van Dikketruiendag 2020 is ‘meer biodiversiteit helpt het klimaat'. Als er te veel planten en dieren uitsterven, dan spreken we van een (groot) verlies aan biodiversiteit. Daardoor raakt het klimaat helemaal uit balans.

VRT-weerman Frank Deboosere is opnieuw met volle overtuiging ambassadeur van Dikketruiendag. Hij roept op om leven te brengen in je tuin ...

Onze planeet is één grote levende machine, waarin alle onderdeeltjes samenhangen. Om goed te blijven draaien heeft ze zowel planten, kleine organismen, insecten als dieren nodig. Als er te veel planten en dieren uitsterven, dan vallen er te veel tandwieltjes uit onze levende machine. We spreken dan van een groot verlies aan biodiversiteit en daardoor raakt het klimaat helemaal uit balans. Om dat te vermijden werken we dit jaar aan springlevende natuur in de tuin, op school, op het bedrijfsterrein of in jouw gemeente. Doe mee, want meer biodiversiteit helpt het klimaat! 

Er is een wisselwerking tussen klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Biodiversiteit of biologische diversiteit gaat kort samengevat over een sterke mix van plant- en diersoorten op onze planeet. Door de opwarming van de aarde en andere menselijke factoren komen planten en dieren in de problemen of sterven ze uit. Dat leidt tot een verlies aan biodiversiteit. Maar een biodiverse leefomgeving met meer groen en natuur helpt ook het klimaat. Zo haalt een bos, moeras of ander levendig stukje natuur CO2 uit de atmosfeer en zorgt het voor verkoeling. Een biodiverse omgeving kan Vlaanderen dus helpen om op natuurlijke wijze aan CO2-reductie te doen.