De Lijn: geen versterkingsritten met autocars vanaf 1 oktober '21

Gepubliceerd op donderdag 30 september 2021 10.10 u.
De autocars ter versterking van de ritten van De Lijn tijdens de schoolspits, zullen vanaf 1 oktober niet meer worden ingezet.

In Retie werden er sinds vorig schooljaar versterkingsritten ingezet tijdens de schoolspits op lijn 470, 390 en 391.

Gerust opstappen

Dankzij de hoge vaccinatiegraad worden vanaf 1 oktober in Vlaanderen opnieuw coronaregels afgeschaft of versoepeld. Daardoor mag het mondmasker af op bepaalde plekken. Dit geldt echter niet voor het openbaar vervoer.

De mondmaskerplicht blijft bestaan in de voertuigen en in binnenruimtes zoals (premetro)stations en gesloten wachtzalen. Dit geldt voor personen vanaf 13 jaar. Aan de haltes in open lucht daarentegen is een mondmasker niet meer verplicht.

Maximaal inzetten op vlot en veilig

Het blijft uiteraard belangrijk dat de hygiënemaatregelen gerespecteerd blijven. De voertuigen van De Lijn worden frequent gepoetst. Bovenop de normale reiniging worden bijkomende poets- en ontsmettingsbeurten voorzien. Contactpunten zoals stangen, handgrepen, leuningen en duwknoppen krijgen extra aandacht. De voordeur blijft gesloten om de chauffeur te beschermen. Reizigers kunnen dus op- en afstappen via de midden- en achterdeur.

Ook ventilering blijft prioriteit. Door goed te ventileren wordt een gezond binnenklimaat gecreëerd waardoor het coronavirus zich minder kan verspreiden. Er hangen stickers in onze voertuigen die wijzen op het belang van open raampjes en verluchting.

Druktebarometer

Als het wat drukker is op de voertuigen dan voelt dat voor reizigers, ondanks de mondmaskerplicht en ventilatie, soms iets minder comfortabel. Daarom kan men gebruik maken van de druktebarometer.

Dat is een tool in de bestaande app van De Lijn waarmee men de drukte kan raadplegen. Een groen, geel of rood icoontje geeft aan hoe druk een specifieke rit is op een bepaald tijdstip.