De Lijn: inzet versterkingsritten met autocars

Gepubliceerd op maandag 5 oktober 2020 10.10 u.
De inzet van autocars ter versterking van de ritten van De Lijn tijdens de schoolspits start op 5 oktober. Wie op de autocar stapt, moet een geldig vervoerbewijs hebben én een mondmasker dragen. Een overzicht van alle autocarritten is te vinden op de website van De Lijn.

In Retie geldt dit voor lijn 470 TISP Mol – Turnhout en Turnhout TISP Mol, 's morgens voor en 's avonds na school.

Rittenschema versterking lijnbussen door autocar

Startplaats Startuur einduur eindplaats Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag
Turnhout Station 7:09 8:04 Mol TISP x x x x x
Mol College 12:15 13:05 Turnhout Station     x    
Mol TISP 15:40 16:44 Turnhout Station x x   x x

Sinds de start van het schooljaar kwam er veel reactie op de drukte op de bussen van De Lijn tijdens de schoolspits. Nochtans zet De Lijn sinds begin september opnieuw haar maximale capaciteit in. De start van elk schooljaar verloopt altijd anders, waardoor bijsturingen inzake capaciteit steeds nodig zijn. De vrees voor coronabesmettingen zorgde er dit jaar ook voor dat, ondanks de mondmaskerplicht, veel reizigers zich niet veilig voelden in de drukte. De Lijn nam meteen maatregelen, zoals het inzetten van bussen met grotere capaciteit, verschuivingen in uren en/of trajecten, en het inleggen van extra ritten door De Lijn of haar exploitanten. Deze maatregelen konden hier en daar de nood al lenigen, maar bleken uiteindelijk niet voldoende.

Daarop besliste minister van Mobiliteit Lydia Peeters om budget vrij te maken voor het inzetten van versterkingsritten door autocarbedrijven. De sector van de autocars is hard geraakt door de coronacrisis, waardoor zij capaciteit ter beschikking hebben.

De Lijn startte hiervoor een aanbestedingsprocedure op. Die is sinds deze week voltooid. De gunningen zijn bekend, zodat de diverse autocarbedrijven zich nu kunnen voorbereiden om maandag te starten. Voor enkele ritten werd nog geen autocarbedrijf gevonden ; het is de bedoeling om ook hiervoor een oplossing te vinden in de loop van volgende week.

Vanaf maandag rijden de privébussen achter de bussen van De Lijn tijdens de schoolspits. Ze volgen exact dezelfde route en stoppen aan dezelfde haltes. Ze zijn te herkennen aan het label ‘versterkte rit’. Pas als het op de bussen van De Lijn druk wordt, kan er worden opgestapt op de autocar. Ook hier stappen de reizigers achteraan op, is een mondmasker verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar, en dient men in het bezit te zijn van een geldig vervoerbewijs.

Op de website van De Lijn is vanaf vandaag een totaaloverzicht te vinden van alle versterkingsritten. Zowel de ritten die door de autocars vanaf 5 oktober worden gereden, als de versterkingsritten die ondertussen reeds door De Lijn en exploitanten worden gereden. Het overzicht van alle extra ritten vind je op www.delijn.be/nl/overdelijn/Corona/#autocars