COVID-certificaat of Covid Safe Ticket

Het COVID-certificaat of Covid Safe Ticket werd ingevoerd om o.a. reizen binnen Europa weer mogelijk te maken, (massa)evenementen bij te wonen ... Vanaf 1 november '21 zal het ook verplicht worden bij bezoek aan een horecazaak of fitnesscentrum.

Wanneer krijg ik een COVID-certificaat?

Er zijn 3 types certificaten:
  1. een vaccinatiecertificaat : je ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke prik tegen het coronavirus. Elk certificaat vermeldt het type vaccin en om de hoeveelste prik het gaat. De meeste EU-landen aanvaarden ALLEEN een certificaat van VOLLEDIGE vaccinatie. De meeste landen aanvaarden dit certificaat ook pas vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.
  2. een testcertificaat van een PCR-test of snelle antigenentest afgenomen door een zorgverstrekker (geen zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid of welke types testen aanvaard worden kan per land afwijken.
  3. een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. Dit certificaat geldt in de meeste landen van 11 dagen tot 180 dagen na de positieve test.

De geldigheidsduur van het certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar je het wil gebruiken.

Hoe aanvragen?

Een COVID-certificaat

  • is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBE-app (mobiele app) en op websites zoals Mijn Burgerprofielmijngezondheid.be of MyHealthViewer. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
    Personen zonder Belgische eID maar met BIS-nummer kunnen ook hun digitale sleutels activeren en aanmelden. Ook aanmelden via eIDAS (nieuwe Europese aanmeldmethode) is mogelijk voor personen zonder Belgische eID waarvan het thuisland aangesloten is bij eIDAS (momenteel gaat het over Tsjechië, Duitsland, Estland, Spanje, Kroatië, Italië, Luxemburg, Letland, Portugal en Slowakijke).
  • voor vaccinatie kan je dit per post toegestuurd krijgen. Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Contacteer hiervoor de Helpdesk Vlaanderen: T 078 78 78 50 (van 09.00 u. tot 19.00 u. op weekdagen en op zaterdag van 10.00 u. tot 18.00 u.) - (internationale oproepen: +32 78 78 78 50).
  • Alle types certificaten kunnen door de Helpdesk ook verstuurd worden naar jouw eBox, deze moet dan wel geactiveerd zijn.

LET OP: Het callcenter van vaccinatiecentrum Baldemore kan je niet verder helpen met informatie over het Covid Safe Ticket.

Op plaatsen waar het certificaat verplicht is, zorg je ervoor dat je het bij de hand hebt, niet alleen online, maar ook gedownload/offline op jouw smartphone of tablet bijvoorbeeld. Heb je de certificaten op de CovidSafeBE-app (mobiele app) opgehaald en het detail ervan bekeken? Dan zijn deze ook direct offline beschikbaar, ook zonder internetverbinding. Of zorg voor een geprinte of papieren versie als back-up. Zo heb je geen probleem als je geen internetverbinding hebt.

Meer info en veel gestelde vragen vind je op https://covidsafe.be/en https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat