Covid-19: zelftesten

Gepubliceerd op maandag 12 april 2021 14.09 u.
Sinds kort kan je bij de apotheker een corona-zelftest kopen. Hou er rekening mee dat zo'n zelftest steeds een momentopname blijft en ook niet 100 % betrouwbaar is. Hoe werkt deze test en wat doe je met de resultaten? Bekijk het filmpje en het antwoord op de meest gestelde vragen over de test.

Welke stappen moet je volgen voor de Covid-19 zelftest?

  • Heb je coronaklachten? Contacteer dan altijd je huisarts. Een zelftest is dan niet geschikt.
  • Een zelftest is niet nuttig als je minder dan 3 maand geleden COVID had (bevestigd met een positieve PCR test).
  • Volg steeds de maatregelen: hou minstens 1,5m afstand – denk aan de handhygiëne – respecteer het aantal knuffelcontacten – draag een mondmasker waar je geen afstand kan houden – plan je contacten zoveel mogelijk buiten.
  • Bewaar een zelftest bij kamertemperatuur en donker, maar nooit in de koelkast of diepvriezer.
  • Sommige stappen hieronder kunnen wijzigen in functie van het merk of type test dat je koopt. Raadpleeg altijd de bijsluiter van de test.

Is je zelftest positief? Dit betekent dat je waarschijnlijk corona hebt.

Contacteer dan altijd je huisarts. Of vraag een activatiecode voor een PCRtest via het contactcenter op 02 214 19 19. Een positief resultaat van een zelftest moet bevestigd worden door een PCR-test door de huisarts of in een testcentrum. Je moet onmiddellijk in isolatie gaan bij een positief resultaat van een zelftest. Als dit positief resultaat bevestigd wordt door je huisarts of in een testcentrum wordt het contactonderzoek opgestart. Je blijft minstens 10 dagen in isolatie.

Is je zelftest negatief? Dit betekent dat je momenteel waarschijnlijk niet besmettelijk bent.

Je moet niet in isolatie. Let op: een zelftest blijft steeds een momentopname en is ook niet 100 % betrouwbaar. Indien je symptomen krijgt, raadpleeg dan altijd je arts. Blijf de geldende regels dus strikt volgen.

Meer info: https://www.info-coronavirus.be/nl/zelftest/.

Download hieronder een schematisch overzicht van hoe je je test moet voorbereiden en uitvoeren en hoe je het resultaat kan aflezen.