De FOD Economie plant controles van het werkelijke gewicht van voorverpakte producten

Gepubliceerd op maandag 18 november 2019 10.25 u.
De campagne is in het bijzonder gericht op winkels die zelf ter plaatse verse voedingswaren in variabele hoeveelheden voorverpakken. De controleurs zullen vulbedrijven, supermarkten, winkels van zelfstandigen en franchisehouders bezoeken.

De Metrologische Dienst van de FOD Economie voert van januari tot en met april 2020 controles uit op de werkelijke hoeveelheid van geconditioneerde producten ("voorverpakte producten") op de Belgische markt.

De controles richten zich op het werkelijke gewicht van voorverpakt voedsel, verpakt in variabele gewichten: fruit en groenten, vlees en vleesproducten, vis, zuivelproducten en bereide voedingsmiddelen.

Ter herinnering, de reglementering bepaalt dat de prijs, de eenheidsprijs en de nominale hoeveelheid moeten worden vermeld op de verpakking van een voorverpakt voedingsproduct dat in variabele hoeveelheden wordt verkocht.

Het betreft het netto gewicht van het product zelf, zonder het gewicht van de container of de verpakking. Het correct gebruik van een geijkt weeginstrument verzekert een juiste bepaling van het gewicht.

Meer informatie:

https://economie.fgov.be/nl/themas/kwaliteit-veiligheid/metrologie/de-wettelijke-metrologie

https://economie.fgov.be/nl/themas/verkoop/prijsbeleid/prijsaanduiding