Buddyproject 'Sterk Netwerk' helpt inwoners van buitenlandse origine wegwijs maken

Voel jij je thuis in onze gemeente en heb je zin om een nieuwe inwoner van buitenlandse afkomst wegwijs te maken? Stel je dan kandidaat als buddy voor het project ‘Sterk Netwerk’ van ILV Baldemore!

Voor nieuwkomers is het niet altijd eenvoudig om hun weg te vinden in onze gemeente. Waar vinden ze een hobby die bij hen past en hoe worden ze lid van een vereniging? Hoe leren ze nieuwe mensen kennen? Waar kunnen ze terecht om Nederlands te oefenen?

Daarom starten we binnen onze regio Baldemore (Balen, Dessel, Mol en Retie) het project ‘Sterk Netwerk’.

Binnen dit project koppelen we nieuwkomers aan een inwoner die onze gemeente goed kent en zich hier thuis voelt. Deze ‘buddy’ helpt de nieuwkomer om snel en informeel kennis te maken met onze gemeente.

Wat verwachten we van jou?

Een buddy is dus een vrijwilliger die onze gemeente goed kent. Hij/zij neemt de nieuwkomer onder de arm om hem/haar wegwijs te maken. De bedoeling is dat vrijwilliger en inburgeraar elkaar minstens 2x per maand voor 6 à 12 maanden ontmoeten. Je leert elkaar kennen, wisselt ervaringen uit en doet samen leuke dingen. Je praat over wat je interesseert en wat er in onze gemeente en directe omgeving gebeurt.

Wie wordt ‘jouw’ nieuwkomer?

Schrijf je je in als buddy? Dan peilen we naar je interesses. Op basis hiervan koppelen we je aan een nieuwkomer. De gezamenlijke interesses vormen een mooie start om samen op pad te gaan.

‘Sterk Netwerk’ is een project dat inburgeraars (nieuwkomers) helpt te integreren in Balen, Dessel, Mol en Retie. Dit doen we door inburgeraars te ondersteunen in het uitbreiden van hun sociaal netwerk: we verwijzen hen door naar geschikte (sociale) organisaties en diensten (Netwerkoriëntering), we koppelen hen aan geëngageerde inwoners uit onze 4 gemeenten (Buddywerking) en we faciliteren hun deelname aan lokale initiatieven (Ken je Gemeente).

Buddyproject: Binnen dit project koppelen we nieuwkomers aan een inwoner die onze gemeente goed kent en zich hier thuis voelt. Deze ‘buddy’ helpt de nieuwkomer om snel en informeel kennis te maken met onze gemeente en zijn / haar netwerk uit te breiden.

Voor wie?

Inwoners uit de gemeenten Balen, Dessel, Mol en Retie (Baldemore).

Voorwaarden

  • Je bent gemotiveerd en minstens 18 jaar
  • Je staat open en hebt interesse om andere mensen te ontmoeten
  • Je spreekt vlot Nederlands
  • Je woont in de omgeving van Mol, Retie, Dessel of Balen en je hebt er een sociaal netwerk, dat je wil delen
  • Je kan je twee keer per maand een uur vrijmaken
  • Je engageert je voor een deelname van 9 maanden

Procedure

Geïnteresseerd om buddy te worden?

Neem contact op met de Sociale Dienst of met een van de coördinatoren van dit project:

Afhandeling

Tijdens een intake en info-moment (individueel of in groep) vertellen we uitgebreid wat we van je verwachten en hoe we je begeleiden in dit traject.

Regelgeving

We vragen aan de ingestapte vrijwilligers / buddy’s een ‘Organisatienota’ te ondertekenen, waar verschillende afspraken in vermeld staan. Goede afspraken maken goede vrienden!