BorstkankerMan: een lotgenotengroep voor mannen met borstkanker

Gepubliceerd op maandag 26 juli 2021 13.17 u.
Vzw BorstkankerMAN is een jonge lotgenotengroep van mannen met borstkanker ... Inderdaad, ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Jaarlijks krijgen in België ongeveer 100 mannen de diagnose borstkanker tegenover 10 000 vrouwen.

Bij mannen wordt de diagnose vaak later of te laat vastgesteld met als gevolg een meer ingrijpende tumorbehandeling of zelfs een fatale afloop. Het is zo dat mannen de symptomen van borstkanker niet herkennen, ze gaan niet naar de dokter en wachten tot het te laat is.

De lotgenotengroep BorstkankerMAN wil dit vermijden en roept op: "Mannen, als je iets voelt of ziet aan je borst, raadpleeg dan zo snel mogelijk je huisarts!". Want jongens en mannen hebben ook borsten en kunnen dus borstkanker krijgen.

Om aandacht te vragen voor de mannelijke borstkankerpatiënten heeft de vzw BorstkankerMAN beslist om 7 oktober uit te roepen tot "Internationale dag van de BorstkankerMAN". Traditioneel is de maand oktober de borstkankermaand met allerlei activiteiten in het ganse land en dit zijn allemaal mooie initiatieven; en nu wordt 7 oktober de dag waarop ook mannen met borstkanker de aandacht vragen. Dit initiatief krijgt navolging in verschillende landen, waaronder Nederland, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Verenigde Staten ...

Op deze manier wil de vzw de belangrijke boodschap “mannen kunnen ook borstkanker krijgen” ruim onder de aandacht brengen en levens redden door jongens en mannen er op te wijzen dat ook zij borsten hebben en dus ook borstkanker kunnen krijgen.

Meer informatie: W www.borstkankerman.be of volg BorstkankerMAN op Facebook!