Behaag onze Kempen: laatste weekend om je plantgoed te bestellen!

Gepubliceerd op donderdag 5 september 2019 0 u.
Ook dit najaar loopt in onze gemeente de actie ‘Behaag onze Kempen!’ Deze actie is intussen aan haar 25e editie toe. De organisatoren willen inheemse en streekeigen soorten promoten. Je kan tot 20 oktober ook plantgoed aankopen via deze actie.

Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 26 Kempense gemeentebesturen.

Begin met je goed te informeren

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok en in de gratis infobrochure. Op de website kan je ook eenvoudig te weten komen welke haag ideaal is voor jouw tuin. (Kijk bij ‘Een haag kiezen’)

Tuinadvies en 'live' ontmoeting met het aanbod van Behaag Onze Kempen

Door Joeri Cortens

Maak kennis met diverse fruitrassen in het Begijnhof, ontdek op welke manier en welke soorten groot- en kleinfruit je in je tuin kan kweken en ontdek hoe rijk, boeiend en bloeiend het assortiment bomen en struiken van Behaag Onze Kempen is.

Tijdens deze inspiratiewandeling ontmoet je quasi elke aangeboden soort 'live', omkaderd met smakelijke info van Joeri over het gebruik, historiek en meerwaarde van het aangeboden plantgoed in elke tuin!

Wie na afloop nog specifieke vragen heeft over het ontwerp/de inrichting van zijn of haar tuin kan na de rondleiding terecht bij Joeri en de andere vrijwilligers van Natuurpunt, JNM en Velt.

Afspraak op 19 oktober om 14.00 u. (einde voorzien om 16.00 u.), Begijnhof Herentals, afspraak aan de Wereldwinkel (adres: Begijnhof 29, 2200 Herentals)

Al eens gedacht aan een gemengde haag?

Gemengde hagen bestaan uit meer dan één soort. Deze hagen zijn beter bestand tegen ziekten en plagen en hebben een mooi blad-, bloesem- en besseneffect.

Aanbod

De organisatoren van de actie ‘Behaag onze Kempen’ bieden inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen en compost aan. Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin. Heel wat van het aangeboden plantgoed is ook zeer nuttig om meer bijen aan te trekken naar je tuin (deze zijn op het bestelformulier aangeduid met een icoontje). Speciaal voor de bijen wordt ook bloemenzaad voor bloemenweiden en bloembollen aangeboden. Een bijenbosje biedt dan weer een ideale combinatie van planten om bijen naar je tuin te lokken en de biodiversiteit in je buurt te versterken.

De organisatoren kiezen waar mogelijk voor autochtoon plantmateriaal, dit zijn nakomelingen van planten die zich hier na de laatste ijstijd spontaan hebben gevestigd. Autochtone planten zijn beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen… Onze fauna en flora is beter aangepast aan de groei- en bloeicyclus van autochtone bomen en struiken.

Hoe bestellen?

Bestellen doe je bij voorkeur via www.iok.be/bok. Maar je kan ook bestellen door onderstaand bestelformulier af te leveren bij de dienst Omgeving in het gemeentehuis. Bestellen kan tot en met 20 oktober!

Afhalen plantgoed

Het bestelde plantgoed dien je zelf af te halen op zaterdag 23 november tussen 09.30 u. en 11.30 u. op de afhaalplaats van je keuze.

Meer info?

Bezoek de website (www.iok.be/bok), haal een gratis infobrochure af op het gemeentehuis of neem contact op via E behaag.onze.kempen@iok.be.