Rode Kruis Vlaanderen wil aantal bloeddonoren optrekken. Ons dorp geeft.

Gepubliceerd op dinsdag 21 januari 2020 8.57 u.
Wist je dat slechts 3 % van de Vlamingen bloed, plasma of bloedplaatjes geeft? In 2020 gaat Rode Kruis-Vlaanderen voor 1 % meer. In Retie is 6,01 % van de inwoners al donor en daarmee staan we op de 4e plaats in de provincie Antwerpen.

Blijf je ook dit jaar massaal bloed geven om Rode Kruis-Vlaanderen te helpen? Want #onsdorpgeeft!

Rode Kruis-Vlaanderen zorgt het hele jaar door voor veilig en voldoende bloed, plasma en bloedplaatjes. Met dank aan donoren in heel Vlaanderen. Dus ook in onze gemeente.

Omdat jij of je buurman het misschien ooit nodig heeft

Wist je dat er 70 % kans is dat iemand ooit een bloedproduct nodig heeft? Dat geldt dus ook voor jou of je buurman. Op dit moment geeft maar 3 % van alle Vlamingen bloed-, plasma- of bloedplaatjes. En daar wil Rode Kruis-Vlaanderen verandering in brengen. Als in 2020 4 % van de bevolking doneert, dan zijn er meer donoren om de bloedvoorraad op peil te houden.

Hoeveel geven wij?

Het Rode Kruis roept elke stad en elk dorp op om er samen voor te zorgen dat we dat extra procent halen.

Vandaag telt Retie 6,01 % donoren. Dat is mooi, maar het kan altijd beter. Help jij mee om van ons dorp het vrijgevigste dorp te maken? Kom dit jaar minstens 1 keer bloed, plasma of bloedplaatjes geven. Vraag familie of vrienden of ze mee willen doneren om zo naar 1 % meer bloed-, plasma- en bloedplaatjes te gaan in onze gemeente.

Op rodekruis.be/onsdorpgeeft vind je een interactieve kaart waarop je kan zien hoeveel donoren er al zijn in onze gemeente. Ga je mee de uitdaging aan om daar tegen eind dit jaar 1 % bij te doen?

Waar doneren?

Waar je gaat doneren is niet belangrijk voor de statistieken van je woonplaats. Rode Kruis-Vlaanderen kijkt immers naar je woonplaats en niet naar waar je je goede daad hebt gedaan. Je kan dus met een gerust hart in een buurgemeente of in een van de donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen gaan doneren. Kijk op rodekruis.be/bloed waar en wanneer je kan gaan doneren.