PMD: Plastic verpakkingen, flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons

Plastic flessen en flacons van water, frisdrank, fruitsap, melk, onderhoudsproducten, (af)wasproducten, bleekmiddelen … kan je platgedrukt én met hun dop in de blauwe zak steken. Drankkartons en metalen verpakkingen zoals blikjes, schroefdoppen, kroonkurken, spuitbussen van cosmetica en voedingswaren, aluminium schoteltjes … mogen in dezelfde blauwe zak.

Sinds maart '21 komen daar ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mogen daar vanaf nu bij ... allemaal samen in dezelfde zak.

Verpakkingen dien je volledig leeg te maken en te spoelen. Het maximum volume van een verpakking bedraagt acht liter. Lege verpakkingen mogen niet in elkaar gestoken worden of aan de buitenkant van de zak bevestigd worden.

Tweemaal per maand wordt de blauwe zak aan huis opgehaald door IOK-afvalbeheer. De ophaaldata vind je terug op de ophaalkalender. Je mag ze ook zelf naar het recyclagepark brengen.

De blauwe zakken kosten 3,60 EUR per rol van 24 zakken. 

De blauwe zakken kan je aankopen aan het onthaal van het gemeentehuis en bij volgende handelaars: 

  • AD Delhaize (Markt 18)
  • AVEVE De Schutter (Boekweitbaan 1)
  • Daems - Blockx (Molsebaan 96)
  • De Regenboog (Gildenstraat 9)
  • HUBO Retie (Molsebaan 1)
  • OKAY (Molsebaan 18)
  • Voeding Hodonk (Hodonk 55)

Meer info: Afval-infolijn, T 014 53 53 53.

Ontwerp recycleerbare verpakkingen

De uitbreiding van de blauwe zak is een stap in de goede richting. Maar om naar een circulaire economie te gaan, zijn er volledig en kwalitatief recycleerbare verpakkingen nodig. Dat alle verpakkingen binnenkort in de blauwe zak mogen, wil nog niet zeggen dat ze allemaal recycleerbaar zijn. Het is meer dan ooit belangrijk dat producenten meer aandacht besteden aan het ontwerp van hun verpakkingen.