26e editie 'Behaag onze Kempen'

Gepubliceerd op woensdag 26 augustus 2020 0 u.
Tijdens de periode september-oktober 2020 kan je weer plantgoed aankopen tijdens de actie van ‘Behaag onze Kempen’. Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 26 Kempense lokale besturen. De organisatoren willen inheemse en streekeigen soorten promoten.

Begin met je goed te informeren

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok. Op de website kan je ook eenvoudig te weten komen welke haag ideaal is voor jouw tuin (kijk bij ‘Een haag kiezen’).

Tuinadvies met het aanbod van Behaag Onze Kempen - 19 september in Herentals

Door Joeri Cortens

Maak kennis met diverse fruitrassen in het Begijnhof, ontdek op welke manier en welke soorten groot- en kleinfruit je in je tuin kan kweken en ontdek hoe rijk, boeiend en bloeiend het assortiment bomen en struiken van Behaag Onze Kempen is. Tijdens deze inspiratiewandeling ontmoet je quasi elke aangeboden soort 'live', omkaderd met smakelijke info van Joeri over het gebruik, historiek en meerwaarde van het aangeboden plantgoed in elke tuin!

Wie na afloop nog specifieke vragen heeft over het ontwerp/de inrichting van zijn of haar tuin kan na de rondleiding terecht bij Joeri en de andere vrijwilligers van Natuurpunt, JNM en Velt.

Afspraak op 19 september om 14.00 u. (tot 16.00 u.), Begijnhof Herentals, afspraak aan de Wereldwinkel (adres: Begijnhof 29, 2200 Herentals). De inspiratiewandeling is gratis, maar we vragen wel om vooraf in te schrijven via www.iok.be/tuinbezoek

Al eens gedacht aan een gemengde haag?

Gemengde hagen bestaan uit meer dan één soort. Deze hagen zijn beter bestand tegen ziekten en plagen en hebben een mooi blad-, bloesem- en besseneffect.

Aanbod

De organisatoren van de actie ‘Behaag onze Kempen’ bieden inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen en compost aan.

Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin. Heel wat van het aangeboden plantgoed is ook zeer nuttig om meer bijen aan te trekken naar je tuin. Speciaal voor de bijen wordt ook bloemenzaad voor bloemenweiden en bloembollen aangeboden. Een bijenbosje biedt dan weer een ideale combinatie van planten om bijen naar je tuin te lokken en de biodiversiteit in je buurt te versterken.

De organisatoren kiezen waar mogelijk voor autochtoon plantmateriaal, dit zijn nakomelingen van planten die zich hier na de laatste ijstijd spontaan hebben gevestigd. Autochtone planten zijn beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen … Onze fauna en flora is beter aangepast aan de groei- en bloeicyclus van autochtone bomen en struiken.

Hoe bestellen?

Bestellen doe je uiterlijk op 20 oktober via www.iok.be/bok. Je kan ook langskomen bij de dienst Omgeving, neem vooraf contact op (T 014 38 92 45).

Afhalen plantgoed

Het bestelde plantgoed dien je zelf af te halen op zaterdag 21 november tussen 09.30 u. en 11.30 u. op de afhaalplaats van je keuze.

Meer info?

Bezoek de website (www.iok.be/bok), neem contact op via E behaag.onze.kempen@iok.be of informeer je bij de dienst Omgeving op het gemeentehuis.