Werken begraafplaats Retie centrum: 386 graven uit de periode 1972 - 1983 maken plaats voor nieuwe

Gepubliceerd op woensdag 25 augustus 2021 14.06 u.
Om plaats te maken voor nieuwe graven, zal aannemer A.A.G. NYS vanaf 30 augustus een deel van de bestaande graven op de begraafplaats van Retie centrum ontruimen en ontknekelen. Het gaat om 386 graven uit de periode van 1972 tot 1983.

Rond de werkzone zal de aannemer schermen plaatsen. Op die manier blijft het kerkhof toegankelijk tijdens de werken en kan de aannemer met de nodige discretie te werk gaan.

Er is ook nieuwe beplanting voorzien en er komt een gedenksteen voor de overledenen van de ontruimde graven. De wandelpaden in dit gedeelte zijn ook aan vernieuwing toe.

De werken zullen midden oktober ’21 afgerond zijn.

386 graven uit de periode 1972 - 1983 maken plaats voor nieuwe

Wanneer iemand overlijdt, wordt het stoffelijk overschot van deze persoon begraven of gecremeerd. Terwijl crematies een 30-tal jaar geleden eerder uitzonderlijk waren, wordt nu zo’n 70 % van de overledenen uit onze gemeente gecremeerd.

Vroeger kon je voor een graf een concessie aankopen, dit wil zeggen dat je dan voor een bepaalde periode in het ‘bezit’ was van dit stuk grond. In het verleden kocht men op die manier vaak familiegraven aan, zodat nabestaanden die later overleden, konden worden bijgezet in het familiegraf. Sinds 1982 kunnen er geen concessies meer worden aangekocht in Retie.

Na verloop van tijd ontstaat er plaatsgebrek op de begraafplaats en moeten de oudste graven (zonder concessie) plaatsmaken voor nieuwe. Dit is nu het geval op de begraafplaats van Retie-Centrum. Hier zullen 386 graven van de periode augustus 1972 tot juli 1983 ontruimd worden. In de plaats komt er een gedenksteen met alle namen van de ontruimde graven.

Eind 2019 werden de nabestaanden van deze overledenen heirover reeds geïnformeerd. Op die manier kregen ze voldoende tijd de zaken die ze wensten te recupereren zoals een zerk, kruis, grafstenen of gedenkstukken zoals foto’s, bloemen … te verwijderen.