Asbest verwijderen, nu of nooit

Gepubliceerd op dinsdag 5 februari 2019 9.59 u.
Subsidies voor het laten ophalen van asbest golfplaten - IOK Afvalbeheer levert plaatzakken of een container en beschermingsmiddelen en haalt het thuis weer op. Niet gratis, maar aan sterk gereduceerde tarieven dankzij de ondersteuning van Vlaanderen!

Nieuw: Subsidies voor het laten ophalen van asbest golfplaten 

De aanwezigheid van asbest in en rond woningen houdt gezondheidsrisico’s in. Ook in de Kempen zijn er nog te veel gebouwen waarvan de daken en gevels bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Retie en IOK Afvalbeheer maken werk van een versnelde afbouw van asbest, het is nu ook mogelijk om hechtgebonden asbest thuis te laten ophalen.

Hoe werkt het?

We leveren plaatzakken of een container (15 m³) en persoonlijke beschermingsmiddelen om veilig het asbesthoudend materiaal te ontmantelen. Daarnaast ontvang je een brochure met tips om het asbest veilig te verwijderen en jezelf en je gezin te beschermen. Je zorgt zelf voor de verwijdering van het hechtgebonden asbest en bergt het op in de plaatzak of container. Je maakt een afspraak en dan komt IOK Afvalbeheer de zakken of container ophalen. Niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen.

 

  maximaal aantal Inhoud
plaatzakken 6 in 1 plaatzak passen maximaal 13 platen van +/- 400 kg = 30 m²
container 2 Vanaf 180 m² (+/- 80 platen, +/- 2 400 kg) krijg je een container

 

Hoeveel kost het?

In de onderstaande tabel vind je alle tarieven, plaatsing en ophaling inbegrepen.

 

  Prijs Inbegrepen materiaal

Plaatzakken

Normale prijs: 80 euro

nu 30 euro/stuk

vanaf 2e: 20 euro/stuk

2 sets PBM’s* infobrochure

Containers

Normale prijs: 930 euro

nu 170 euro/container containerbag 2 sets PBM’s* infobrochure
Extra PBM set 7 euro Een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen

 

*PBM’s zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Een set van PBM’s bestaat uit: een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen.

Plaatzak of container bestellen?

Dit kan op volgende manieren: T 014 56 27 75, E afvalbeheer@iok.be of via het e-loket op W www.iok.be/asbest.

Kleine hoeveelheden asbest, gratis naar het recyclagepark

Via het recyclagepark kan je ook steeds kleinere hoeveelheden asbest gratis afleveren. Per gezin en per jaar is dit 200 kg hechtgebonden asbest (golfplaten, leien …). 

Zelf asbestcement golfplaten verwijderen

Controleer eerst of je het asbest zelf mag verwijderen, beantwoord volgende vragen:

  • Ik kan het materiaal verwijderen zonder het te breken.
  • Ik kan het materiaal los schroeven met een traag draaiende schroefmachine.
  • Het materiaal lijkt nog in goede staat.
  • Ik heb hulp (personen en machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en in zijn geheel naar beneden te brengen.
  • Ik weet waaraan ik begin.

Is het antwoord op al die vragen ja? Dan mag je het materiaal effectief zelf verwijderen mits de nodige veiligheidsmaatregelen. In andere gevallen neem je contact op met een erkend aannemer. Meer info op www.iok.be/asbest.

In onderstaande infographic kan je terugvinden waar asbest in je woning kan voorkomen en vooral wat je binnen dit project mag meegeven. Heb je andere vormen van asbest, neem dan contact op met een erkend asbestverwijderaar. Die lijst vind je op www.iok.be/asbest.