Alle evenementen vanaf 13/03/2020 tot en met 04/04/2020 afgelast

Gepubliceerd op vrijdag 13 maart 2020 16.44 u.
De federale overheid besliste om recreatieve activiteiten (sport, cultuur, folklore, enz.) vanaf vrijdag 13 maart om middernacht tot en met 3 april '20 te verbieden om verdere verspreiding van het Coronavirus te beperken. Net als voorheen zullen de ontwikkelingen dagelijks worden beoordeeld.

Handelszaken en zogenaamde recreatieve activiteiten (sport, cultuur, folklore, enz.):

  • Al deze activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.
  • Onder andere discotheken, cafés en restaurants blijven gesloten.
  • Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant.
  • Thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan.
  • De winkels blijven de hele week open, maar niet in het weekend.
  • Voedingszaken en apotheken blijven gewoon open, ook in het weekend. Niettemin wordt aanbevolen dat zij de hygiënemaatregelen versterken op basis van de reeds geformuleerde aanbevelingen.

Op 11 maart vaardigde de gouverneur van de provincie Antwerpen Cathy Berx een politiebesluit uit waardoor alle evenementen met meer dan 1 000 personen al zeker tot en met 31 maart 2020 worden verboden op het grondgebied van de provincie Antwerpen.

Indoor evenementen dit weekend afgelast in overleg met organisatoren

Tot eind maart waren er in Retie geen indoor evenementen gepland met meer dan 1 000 personen, maar naar aanleiding van het besluit van de gouverneur nam de gemeente Retie preventief contact op met de organisatoren van evenementen die dit weekend plaatsvinden.
In overleg met De Goudkarper (Zettersprijskamp op vrijdag 13 maart), KF De Heidegalm (lenteconcert op zaterdag 14 maart ter ere van het 75-jarig bestaan) en Basketbalclub Campinia (mosselfeesten op zondag 15 en maandag 16 maart tijdens Retie-jaarmarkt) werd beslist om deze evenementen af te gelasten.

Op deze evenementen werden echter geen 1 000 bezoekers verwacht, maar omwille van de diversiteit van het publiek en de aanwezigheid van veel mensen in een besloten ruimte, beslisten de organisatoren in overleg met de burgemeester om het risico op een verdere verspreiding van het virus op deze manier te beperken.

Ook OKRA besliste reeds om de activiteiten tijdelijk op te schorten, gezien de leden tot de risicogroep behoren.

Personeelsfeest afgelast

Het gemeentebestuur van Retie heeft beslist om het personeelsfeest op 20 maart 2020 niet te laten doorgaan. Hierbij wil het bestuur het goede voorbeeld geven en de eigen eerstelijnsmedewerkers beschermen.

Intussen roepen we organisatoren en bezoekers wel op om zelf ook verantwoordelijkheid op te nemen. Dit kan door eenvoudige maatregelen als het in acht nemen van de persoonlijke (hand)hygiëne, voldoende afstand van elkaar te bewaren, thuis blijven als je ziek bent …