Vanaf 28 februari start aanmelden Retiese basisscholen

Meld je kind hier aan

Wat?

Is jouw kindje geboren in 2021? Of gaat het voor de eerste keer naar de kleuterschool? Of wil je een andere school kiezen voor jouw kind? Dan meld je je kind eerst online aan voordat je het inschrijft op school. Het aanmeldingssysteem is van toepassing binnen alle kleuterscholen en lagere scholen. 
 

Kleuters die naar school gaan in Spelewei en volgend jaar de overstap maken naar de lagere school, moeten zich ook aanmelden.

Geen wachtrijen
Het systeem van aanmelden zorgt ervoor dat je als ouder niet moet aanschuiven (of kamperen) voor de schoolpoort om je kind in te schrijven.

Niet voor buitengewoon onderwijs
Het aanmeldingssysteem is enkel van toepassing binnen het gewoon onderwijs. Wil je je kind inschrijven in het buitengewoon onderwijs, dan gebeurt dit rechtstreeks op de school via het aanmeldingssysteem van de school. Om je kind in te schrijven in het buitengewoon onderwijs heb je een attest nodig. Enkel het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) kan dit uitschrijven. In het attest staat in welk type van buitengewoon onderwijs je kan inschrijven.

Voor wie?

 • Kinderen geboren in 2021, ook kinderen geboren tussen 14 november en 31 december die pas naar school gaan in het schooljaar 2024 - 2025
 • Kinderen die in het schooljaar 2023 – 2024 een nieuwe school kiezen
 • Kinderen geboren voor 2021 en zich nog niet inschreven voor een Retiese school

Hoe aanvragen?

Stap 1: Kies meerdere scholen

Maak voor jezelf en je kind verschillende schoolkeuzes: welke school wil je het liefst? En als daar geen plaats meer zou zijn: wat zijn dan je tweede, derde en volgende keuzes? Het is best om meerdere scholen te kiezen. Het systeem houdt zoveel mogelijk rekening met de eerste keuze, maar het gebeurt dat scholen meer aanmeldingen voor bepaalde klassen krijgen dan dat er vrije plaatsen zijn.
 
Als de klas al volzet is bij de start van de aanmeldingsperiode, staat ernaast een '0'. Dat betekent dat er geen vrije plaatsen zijn. Als je je kind voor deze klas aanmeldt, komt hij/zij op de wachtlijst.
 

Wanneer je slechts kiest voor één school zonder vrije plaatsen, kan je kind niet worden ingeschreven. Je moet dan wachten op de volgende aanmeldingsperiode of de vrije inschrijvingsperiode.

Stap 2: Meld je kind aan op de website

Als je schoolkeuzes vastliggen, meld je je kind aan tijdens de aanmeldingsperiode. 

Aanmeldingsperiode: van 28 februari (start 6.00 u. 's morgens) tot en met 21 maart 2023 (einde 23.59 u. 's avonds)

 • Voor ouders met een kind geboren in 2021
 • Voor ouders die een andere school kiezen voor hun kind
 • Voor ouders met een kind geboren voor 2021 en die nog niet ingeschreven zijn in een school

Je haasten is niet nodig. Het tijdstip van aanmelden speelt geen rol, zolang je het maar binnen de juiste aanmeldingsperiode doet.

Na je aanmelding ontvang je een bevestiging via e-mail. Deze bevestiging geldt als bewijs dat je kind geldig is aangemeld. Krijg je die niet? Check dan de SPAM-box. Is ook daar niets terug te vinden, dan is er mogelijk iets mis gegaan. Neem dan zeker contact op met de dienst onderwijs.

Stap 3: Je ontvangt een schooltoewijzing

We informeren je waar en wanneer je je kind kan inschrijven via een schooltoewijzing (e-mail). Dit zal de school van eerste keuze zijn als daar voldoende plaats is. Als er in die school niet genoeg plaats is voor alle leerlingen die zich aanmelden, dan kan dit één van je andere keuzes zijn.

Je krijgt op 21 april 2023 een e-mail met de toewijzing.

Stap 4: Schrijf je kind in op school

Neem contact op met de school waar je je kind kan inschrijven. De school informeert je hoe de inschrijving veilig kan verlopen afhankelijk van het pandemiescenario.

Een inschrijving is pas definitief wanneer je als ouder je handtekening zet op een leerlingenfiche. Je verklaart je akkoord met het schoolreglement en het pedagogisch project. De scholen ontvangen de lijst van leerlingen die zich hebben aangemeld en die ze kunnen inschrijven.

Maak gebruik van de inschrijvingsperiode want nadien geldt de voorrang niet meer en vervalt je aanmelding.

Voor de inschrijving breng je mee: 

 • de e-mail van schooltoewijzing
 • een officieel document met de naam en geboortedatum van je kind, bijvoorbeeld Kids-ID of ISI+kaart
 • je identiteitskaart

Indien van toepassing breng je extra mee:

 • een bewijs van je nieuwe adres
 • een bewijs van buitengewoon onderwijs


Inschrijvingsperiode: van 24 april tot en met 15 mei 2023

Eens je kind ingeschreven is, blijft het ook de volgende schooljaren ingeschreven in de school. Je hoeft dit dus niet elk schooljaar te herhalen.

Afhandeling?

Hoe verloopt de ordening en de toewijzing?

 1. Voorrang voor kinderen van eenzelfde gezin of van personeelsleden van de school.
 2. Kinderen waarvan al een broer of zus ingeschreven is op de school of waarvan één van de ouders werkt op de school, hebben wettelijk voorrang.
 3. De ordening van alle kinderen. 

Alle kinderen worden eerst geordend op basis van de eerste schoolkeuze.

 • Zijn er voldoende plaatsen op de school? Dan hebben alle kinderen een plaats.

 • Zijn er meer aangemelde kinderen dan er plaats is? Dan geldt het criterium afstand. De kinderen die een school als eerste voorkeur aanduidden, worden gerangschikt volgens afstand in wandelafstand van het domicilieadres van het kind tot de school. Pas wanneer kinderen die verder wonen uit de boot vallen voor de eerste voorkeurschool, wordt gekeken naar de tweede voorkeurschool. Bij plaatsgebrek ordent het softwaresysteem op basis van afstand per nummering van schoolkeuze. Dus eerst alle leerlingen met schoolkeuze 1, dan pas alle leerlingen met schoolkeuze 2, enzovoort. Het is dus belangrijk dat je meerdere schoolkeuzes doorgeeft. Je kan nooit toegewezen worden aan een school waarvoor je niet kiest.

Meer info

Heb je vragen of heb je hulp nodig?

Neem contact op met de dienst onderwijs via 014 38 92 30 of onderwijs@retie.be. Onze medewerkers helpen je graag verder.