Naar inhoud

Fietsen

Fietsen in het Prinsenpark

Fietsroutes

 
Diverse fietsroutes doorkruisen onze gemeente.

Rondom de abdij van Postel (voorheen Miel Ottenroute): 55,7 km **

 • Deze fietsroute is in totaal 55,7 km lang. De verkorte routes zijn 29,5 km en 35,3 km lang. Welk traject je ook kiest, het is steeds genieten van velden en bossen, hier en daar doorsneden door kanalen.
 • Vertrekplaatsen:
  • Abdij Postel, Abdijlaan 16 B, 2400 Mol
  • Ecocentrum 'De Goren', Postelsesteenweg 71, 2400 Mol

Prinsenroute: 43,5 km **

 • Een traject van 43,5 km langs Retie, Geel, Kasterlee en Oud-Turnhout. Je fietst langs gevarieerde natuurlandschappen en interessante monumenten.
 • Er is een verkorting van 24,2 km mogelijk en een verlenging van 15,7 km. 
 • Mogelijke vertrekplaatsen:
  • Achterkant van De Linde, Kasteelstraat 67, 2470 Retie
  • Provinciaal Domein Prinsenpark, Kastelsedijk 5 (weg Retie-Geel), 2470 Retie

Ontdek de Kempense Meren: 66 km **

 • Met deze fietsroute kan je de streek van de Kempense Meren verkennen. Een fietslus van 66 km met verkortingen van 45 en 31 km, loodst je doorheen de gemeenten Retie, Balen, Dessel en Mol.
 • Je kunt deze fietstocht starten vanaf de verschillende knooppunten die in de route verwerkt zitten.

Corsendonkroute: 46 km

 • De Corsendonkroute is 53 km lang en heeft vier verkortingen: verkorting 1 (16 km), verkorting II (36 km), verkorting III (19 km) en verkorting IV (27 km)
 • Vertrekplaatsen:
  • Schoonbroek, Sint-Jobkerk
  • Priorij Corsendonk, Corsendonk, 2360 Oud-Turnhout

Retiese Kapellenroute: 49 km

 • De kapellekensroute kan in één of in tweemaal gereden worden.
 • Het eerste gedeelte start aan de achterzijde van het vakantiehuis 'De Linde' en gaat tot aan kapel nr. 21. Dit gedeelte is ongeveer 28 km lang.
 • Het tweede gedeelte start aan de kapel van het klooster van de zusters Fransciscanessen. In de gevel langs de Kloosterstraat is kapel n° 22 gebouwd. Deze route is circa 25 km lang.

Vaartketsersroute: 44,6 km **

 • Met de kanalen en de witzandontginningen vormen water en zand de rode draad doorheen de Vaartketsersroute. Ze loodst je over een afstand van bijna 45 km langs de mooiste plekjes van Mol, Dessel en Retie. De Vaartketsersroute volgt de fietsknooppunten en bestaat uit 2 lussen die je aansluitend kunt fietsen: de lus Dessel - Retie bedraagt 30 km, de lus Dessel - Mol bedraagt 14,6 km.
 • Mogelijke vertrekplaatsen:
  • Sas4-Toren, Nieuwedijk 72Z, 2480 Dessel
  • Provinciaal Domein Prinsenpark, Kastelsedijk 5 (weg Retie-Geel), 2470 Retie
  • Ecocentrum 'De Goren', Postelsesteenweg 71, 2400 Mol

** De fietsroutes Rondom de abdij van Postel, de Prinsenroute, Ontdek de Kempense Meren en de Vaartketsersroute zijn geïntegreerd in het fietsknooppuntennetwerk. 

Zeven Neten Route (Mountainbike)

Het parcours bestaat uit 2 lussen: een rode lus van +/- 20 km en een groene lus van +/- 24 km. 
De rode lus is ideaal voor de beginnende mountainbiker. Door een typisch Kempens weidelandschap fiets je richting Hodonk. Aan het kanaal Dessel-Schoten is er aansluiting voorzien met de Desselse Campinaroute. 
De groene lus biedt de wat meer ervaren mountainbikers een aangename en sportieve fietstocht. Weidse landbouwgronden wisselen af met bossen en houtkanten. In het gebied 'Beverdonkse Heide' kom je langs de Watermolen waar je in een kano of kajak kan stappen. Via het Provinciaal Groendomein Prinsenpark is er aansluiting met de route van Kasterlee mogelijk. 
Er zijn startplaatsen voorzien aan sporthal Boesdijkhof en het sportpark Vossekot. Op deze plaatsen zijn infoborden geplaatst en de route is eveneens in kaartvorm te koop (3,00 EUR) aan het onthaal van het gemeentehuis en in de sporthal Boesdijkhof.
 
 

Fietsknooppuntennetwerk

 
De nieuwe fietskaart (2014) van Antwerpse Kempen geeft een up-to-date overzicht van ruim 2 000 kilometer fietsroutes. Het netwerk anno 2014 is uitgebreider en kwaliteitsvoller met nog meer variatie, comfort en fietsplezier. De 20 inrijpunten op de kaart vormen prima vertrekplaatsen. Ook de langeafstandsroutes en doorsteken via fietsostrades staan erop aangeduid. Bestellen kan hier.


Daarnaast is er een grensoverschrijdende fietskaart, waarmee je grensoverschrijdend kunt fietsen doorheen het noordoostelijke deel van de provincies Antwerpen en Belgisch Limburg en het Nederlandse Zuid-Oost-Brabant.
Je kan de kaarten verkrijgen in het gemeentehuis, bij een aantal handelaars of je kan ze online bestellen via deze website.


Stel zelf je route samen
Op de website van Fietsnet kan je zelf je route samenstellen. Je geeft je vertrekplaats en je eindbestemming in; de computer stelt voor jou een route samen. Je kan de route afdrukken op een handig meeneemformaat.

 

Fietsenverhuur

Op verschillende plaatsen in onze gemeente kan je fietsen huren. Een overzicht van de verschillende locaties vind je hier.

 
 

Meldingen aan fietsroutes

De fiets- en wandelroutes worden regelmatig gecontroleerd en onderhouden. Toerisme Provincie Antwerpen, de dienst Toerisme en de VVV doen hun uiterste best om het de toerist zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken onderweg. Toch is het mogelijk dat er af en toe ergens een bordje verdwijnt, omvalt of niet meer zichtbaar is omwille van takken e.d. Of misschien is er een weg niet meer toegankelijk omwille van zwerfvuil of omgevallen bomen? Zulke problemen kan je melden aan de dienst Toerisme of via het e-formulier en dan lossen we het zo snel mogelijk op voor jou of voor diegenen die na jou langs deze routes komen! 

 

 

Overzicht:

Praktisch

Toerisme en Informatie

Markt 1
2470 Retie


Tel:  014 38 92 38
Fax:  014 37 27 36
E-mail

Openingsuren

 

maandag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
dinsdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
  17.30 u. - 19.30 u.
woensdag 08.30 u. - 12.00 u.
  13.00 u. - 16.00 u.
donderdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
vrijdag 08.30 u. - 12.00 u.