Naar inhoud

Re10: 10 projecten

1. Nieuwe school voor GBRetie, afdeling centrum

De nieuwe gemeentelijke basisschool wordt een ruim en veilig leer- en speelcentrum voor onze kinderen, dichtbij de levendigheid van de Markt en met uitnodigende groene achtertuin.

 

2. Historische straten

Verscheidene historische straten die de aanloop naar de Markt vormen, worden verkeersluw. We leggen de nadruk op rust en ruimte, en versterken zo de positie van fietser en wandelaar. De serene stegen geven je de goesting om te verpozen; nodigen je uit de gezelligheid van het centrum verder op te zoeken.

 

3. Doortrekken Ring

Met het doortrekken van de Ring bieden we een vloeiende passage voor doorgaand verkeer en wordt zwaar transport uit het centrum geweerd. Dankzij deze realisatie wordt de uitbreiding van het lokale bedrijvenpark mogelijk, en creëren we meer aandacht voor lokale economie en werkgelegenheid.

 

4. Verhuis gemeentelijke diensten

De gemeentelijke diensten worden zo veel mogelijk teruggebracht naar het centrum van de gemeente, met als rust- en oriëntatiepunt het gemeentepark.

 

5. Herinrichting Ring

Na het doortrekken van de Ring zorgen we voor ruime fiets- en voetpaden, voldoende rustpunten en veilige doorgangmogelijkheden voor bewoners en plaatselijk verkeer. We stellen een optimale woonkwaliteit en leefbaarheid voorop.

 

6. Herbestemming pastorie

De voormalige pastorie te midden van de prachtige tuin aan de Vest, krijgt een nieuwe functie. Deze luisterrijke omgeving wordt zo breed mogelijk toegankelijk gesteld: meer ruimte voor een zonnige picknick, langzaam struinen langs de gracht of een afspraakje onder een eeuwenoude bomenkruin ... het lieve leven!

 

7. Kleine pleinen

De talrijke pleintjes maken deel uit van de typische Retiese gezelligheid. Met Re10 herbekijken we ieder plein en zorgen voor de nodige aanpassingen om de warmte en uitstraling van elk plekje opnieuw volledig tot zijn recht te laten komen.

 

8. Pocket Vest - Ruimtelijk UitvoeringsPlan

Eén van de mooiste parken van ons dorp verdient een grondige opwaardering en ruimere toegankelijkheid. De oude pastorie krijgt een nieuwe functie en de prachtige tuin wordt zo vaak mogelijk opengesteld. Een riante parking - voldoende beschut - vormt hier een alternatief voor de parkeerplaatsen op de Markt. Je stalt je wagen slechts enkele stappen van het winkelcentrum.

 

9. Heroriëntering gemeenteplein

Na de verhuis van de gemeentelijke diensten worden voorgevel en hoofdtoegang van de openbare gebouwen - zoals de school, de sporthal, GC Den Dries en het OCMW - naar het gemeenteplein gericht. Dit plaatst de gemeentediensten nog meer centraal. Je kan snel en overzichtelijk steeds op één plaats terecht.

 

10. Markt

Met de Markt zijn we tenslotte aan ons paradepaardje toe! Een volledig gerenoveerd dorpsplein, aangelegd met aandacht voor schoonheid en ruimte, met voldoende rustpunten, veel groenaccenten en - bepaald niet onbelangrijk voor de doorsnee Retienaar - ruim voldoende plaats voor terrasjes en gezelligheid. Als klap op de vuurpijl brengen we op onze nagelnieuwe Markt de Retiese kermis terug tot leven. Een rit op de paardenmolen en een vlucht in de vliegende bommekes; onze kindjes leven zich weer uit pal onder de kerkentoren; waar pa, ma, moemoe en vava, een oogje in het zeil kunnen houden van op een oergezellig terrasje.

Praktisch

dienst Omgeving

Markt 1
2470 Retie


Tel:  014 38 92 45
Fax:  014 37 27 36
E-mail

Openingsuren

 

maandag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak 
dinsdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
  17.30 u. - 19.30 u.
woensdag 08.30 u. - 12.00 u.
  13.00 u. - 16.00 u.
donderdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
vrijdag 08.30 u. - 12.00 u.

Meer info