Naar inhoud

Duurzaam bouwen

'Duurzaam bouwen' is bouwen met respect voor mens én milieu. Kort samengevat bouw je 'duurzaam' wanneer je rekening houdt met volgende aandachtspunten: 

  • Beperk de vraag tot het essentiële, tot de werkelijke behoeften (bouw niet groter dan nodig).
  • Gebruik zoveel mogelijk duurzame materialen en bronnen voor de bouw van je woning. 
  • Ga zo efficiënt mogelijk om met ruimte, energie, water en materialen.

Hoewel de principes van duurzaam bouwen bij specialisten wel bekend zijn, is het voor (zelf)bouwers vaak moeilijk om door het bos de bomen te blijven zien. Wat is immers het verschil tussen een passiefhuis en een laag-energiewoning? Wat is een U-waarde, R-waarde of lambda-waarde? Wat wordt bedoeld met termen als compactheid, luchtdichtheid, systeem D-ventilatie, ... en vooral: hoe en waarom zijn ze op mijn (ver)bouwproject van toepassing? Een aantal instanties helpen je graag verder op weg wanneer je (ver)bouwplannen hebt:

Kamp C

Kamp C is een initiatief van de provincie Antwerpen, en treedt op als een onafhankelijk adviescentrum voor duurzaam bouwen.

Een gespecialiseerd adviseur / architect helpt je met al jouw bouwvragen aan het Infoloket in het Informatiecentrum van Kamp C.
Je kunt ook een afspraak maken om je plan te laten screenen op bijvoorbeeld duurzaamheid en energieverliezen.
Tenslotte beschikt Kamp C over een gespecialiseerde bibliotheek waar je gerust kunt gaan snuisteren.

Infoloket en bibliotheek zijn vrij te bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 u. tot 17.00 u. Verder is Kamp C ook open elke eerste donderdag van de maand van 09.00 u. tot 21.00 u. en elke derde zaterdag van de maand van 09.00 u. tot 17.00 u. Voor planadvies maak je best vooraf een afspraak: T 014 27 96 50 of E planadvies@admin.provant.be.

Kamp C is een provinciaal overheidsbedrijf. Daardoor werken ze onafhankelijk en niet-commercieel. Meer informatie vind je op www.kampc.be.

Infrax Bouwteams

Distributienetbeheerder Infrax organiseert de zogenaamde 'Bouwteams'. Tijdens 2 zaterdagen krijg je van een bouwdeskundige van Dialoog de nodige technische en praktische bagage rond duurzaam en energiezuinig bouwen. Altijd handig. Ook als je tijdens je bouwproject zelf je handen niet uit de mouwen steekt. Voorkennis is helemaal niet vereist. De informatie is neutraal, want noch Infrax, noch Dialoog verkoopt welk materiaal dan ook.

Meer info vind je op: www.bouwteam.be. Een absolute aanrader voor iedere (zelf-)bouwer!

Praktisch

dienst Omgeving

Markt 1
2470 Retie


Tel:  014 38 92 45
Fax:  014 37 27 36
E-mail

Openingsuren

 

maandag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak 
dinsdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
  17.30 u. - 19.30 u.
woensdag 08.30 u. - 12.00 u.
  13.00 u. - 16.00 u.
donderdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
vrijdag 08.30 u. - 12.00 u.

Meer info