Naar inhoud

Identiteitskaarten voor -12-jarigen (Kids-ID)

Kids-ID

Sinds 1 september 2009 zijn we in Retie gestart met de elektronische identiteitskaarten voor Belgische kinderen onder de 12 jaar (de Kids-ID)
Bij adreswijziging is er geen nieuwe kaart nodig omdat de gegevens worden aangepast op de chip.

De Kids-ID is een identiteits- en reisdocument dat beveiligd is om namaak en vervalsing tegen te gaan. Deze identiteitskaart is nodig voor het reizen binnen de lidstaten van de Europese Unie en enkele andere landen en dient om de identiteit te bewijzen van kinderen jonger dan 12 jaar.

De Kids-ID is vergelijkbaar met de elektronische identiteitskaart voor personen vanaf 12 jaar en bevat een microchip waaraan een code verbonden is. Daardoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de identiteit te bewijzen op het internet en zodoende veilig te chatten. 

Op de Kids-ID staat zichtbare informatie zoals naam en voornamen, geslacht, nationaliteit, geboorteplaats en -datum, foto, geldigheidsperiode en rijksregisternummer. Daarnaast bevat de Kids-ID ook onzichtbare, elektronische informatie zoals het adres. Deze informatie kan alleen met een kaartlezer worden geraadpleegd.

Er is ook een vermelding van een centraal noodnummer en de identiteit van de ouders. Op deze manier biedt de kaart extra bescherming in noodgevallen.
De dienst 'Hallo Ouders' verbonden aan de Kids-ID kan gratis geactiveerd worden op de site www.halloouders.be. Als de dienst geactiveerd is, kan elke persoon die jouw kind in nood vindt, het Hallo Ouders nummer bellen dat zich op de achterzijde van de Kids-ID bevindt. Dankzij een trapsgewijs belsysteem wordt dan een lijst met 7 voorgeprogrammeerde nummers één voor één opgebeld in volgorde van belangrijkheid: bijv. gsm moeder, gsm vader, vast nummer thuis, nummer werk, enz. Als niemand opneemt wordt de oproep automatisch doorgeschakeld naar CHILD FOCUS, dat 24 uur per dag bereikbaar is.

De Kids-ID kan aangevraagd worden via de dienst Burgerzaken.
Er worden vanaf nu geen papieren kaarten meer gemaakt. De kaarten in jouw bezit waarvan de einddatum nog niet verlopen is, blijven natuurlijk geldig.

Er zijn enkele wijzigingen:

  • de foto van het kind moet een pasfoto zijn met een witte, egale achtergrond (zonder haaraccessoires);
  • het kind moet aanwezig zijn bij de aanmaak van het document;
  • enkel de ouders of voogd kunnen de Kids-ID aanvragen;
  • de kaart is 3 jaar geldig en kost 6,40 EUR (normale procedure);
  • Het duurt 2 tot 3 weken vooraleer de kaart gemaakt is, dus wees tijdig met de aanvraag. Een spoedprocedure kost 84,00 EUR, een zeer dringende procedure kost 127,60 EUR.

Praktisch

Burgerzaken

Markt 1
2470 Retie


Tel:  014 38 92 63
Fax:  014 37 27 36
E-mail

Openingsuren

 

maandag

08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
dinsdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
  17.30 u. - 19.30 u.
woensdag 08.30 u. - 12.00 u.
  13.00 u. - 16.00 u.
donderdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
vrijdag 08.30 u. - 12.00 u.