Naar inhoud

Provinciaal Groendomein Prinsenpark

Prinsenpark (Foto: David Frateur)

Voor wandelaars en rustzoekers is het 215 hectaren grote Prinsenpark een juweel van afwisseling en sfeer.

Het park is gelegen langs de weg Retie - Geel (N118) en is vier kilometer verwijderd van de dorpskom van Retie.

 

Recreatie

Binnen het domein liggen verschillende bewegwijzerde wandelpaden:

  • rode wandeling: deze 2,3 km lange wandeling is zeer geschikt voor rolstoelgebruikers en ook voor kinderen heel tof;
  • blauwe wandeling: dit pad is met zijn 3,1 km dé ideale jogroute;
  • groene wandeling: deze wandelweg van 4 km loopt door een heel afwisselend landschap van bosbestanden, vijvers en historische parkgedeeltes;
  • witte wandeling (op het plannetje in lichtblauw aangeduid): de vijverroute is 6 kilometer wandelen langs de mooiste waterkanten in het park;
  • gele wandeling: dit is de langste route met 9,1 kilometer, zij doet een heleboel interessante plekken aan.

In het dienstgebouw aan de hoofdtoegang kunnen, tijdens de kantooruren, rolwagens gereserveerd worden.

Wandelaars met aangelijnde honden zijn ook welkom. In de omgeving van de hoofdingang is er een omheinde hondenspeelweide voorzien waar de hond zich mag uitleven.

Het hele jaar door worden er activiteiten en geleide wandelingen georganiseerd voor scholen, individuele bezoekers en groepen. Volg het aanbod op www.prinsenpark.be.

Het domein is ook erg geliefd bij joggers. Er is doucheaccommodatie voorzien.

 

Een vleugje geschiedenis

Retiese Aart, Park van Retie, Prinsenpark… achter al deze benamingen schuilt een roemrijk verleden. Tot in de helft van de 19e eeuw bestond de Kempen vooral uit een onmetelijke heide. Deze woeste gronden, toen ‘De Aart’ genoemd, werden door de inwoners gebruikt om hun vee te hoeden. Ze gebruikten de heideplaggen als strooisellaag in de stallen en staken heizoden en turf als brandstof. Op een aantal panoramapunten kun je de uitgestrektheid van het gebied nog herkennen in het landschap.
Rond 1840 werd getracht de woeste gronden vruchtbaar te maken. De ‘Retiese Aart’ werd grotendeels verworven door Koning Leopold I. Later werd het domein door de Graaf van Vlaanderen aanzienlijk uitgebreid tot 4 550 hectaren. Een uitgebreid net van toevoergrachten werd aangelegd voor de bevloeiing van het park en de bevoorrading van de vijvers. Het park werd in 1972 eigendom van de provincie Antwerpen.
Het centrale deel van het domein met zijn kronkelige wegen en indrukwekkende bomen werd aangelegd met de bedoeling hier een kasteel te bouwen. Het kasteel is er echter nooit gekomen. De naam ‘Retiese Aart’ werd in die tijd meer en meer vervangen door ‘Park van Retie’.

Het park beschikt over enkele vijvers, die een unieke meerwaarde aan het domein geven. Deze worden door een grachtensysteem gevoed met kalkrijk water uit het Kempens kanaal. De waterstand wordt zo geregeld dat er tijdens de vogeltrekperioden hier en daar slikplaatsen ontstaan waar je talrijke vogels kan waarnemen. Naast deze vijvers zorgen de weiden aan de rand van het domein voor enkele mooie vergezichten. Kortom, het Prinsenpark is een gebied dat geschiedenis, rust en schoonheid uitstraalt: de ideale combinatie voor een ontspannende dag in de natuur.

 

Praktisch

Het Prinsenpark is alle dagen open van zonsopgang tot zonsondergang.

 
Contact

Provinciaal Groendomein Prinsenpark

Kastelsedijk 5, 2470 Retie

T 014 37 91 74

E prinsenpark@provincieantwerpen.be

W www.prinsenpark.be

Praktisch

Toerisme en Informatie

Markt 1
2470 Retie


Tel:  014 38 92 38
Fax:  014 37 27 36
E-mail

Openingsuren

 

maandag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
dinsdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
  17.30 u. - 19.30 u.
woensdag 08.30 u. - 12.00 u.
  13.00 u. - 16.00 u.
donderdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
vrijdag 08.30 u. - 12.00 u.