Naar inhoud

De belbus in tien vragen en antwoorden

Sinds februari 2015 kan je in Retie geen gebruik meer maken van de Belbus. Drie weinig gebruikte belbussen in de provincie Antwerpen werden afgevoerd. Het gaat om de belbusgebieden Ravels – Baarle – Merksplas, Arendonk – Retie – Dessel en Herentals – Vorselaar – Lille.

 

De Lijn is wel op zoek naar manieren om de mees frequente gebruikers een oplossing te bieden.

 

Ook in dunbevolkte gebieden kan je de bus nemen. Om daar kostenefficiënt openbaar vervoer aan te bieden, werken we met belbussen. Een belbus rijdt alleen op aanvraag. De belbus heeft geen vaste route of dienstregeling, maar het is ook geen taxi: de belbus stopt alleen aan haltes van De Lijn die voor de rit werden aangevraagd bij de belbuscentrale. Momenteel zijn er in Vlaanderen meer dan 120 belbusgebieden.


1. Hoe neem ik de belbus?
Belbussen rijden alleen op afspraak. Reserveren is dus noodzakelijk. Dat doe je zo:

  • Je belt naar de belbuscentrale in je provincie. 
  • Je geeft door waar je heen wilt en op welk tijdstip je daar wenst aan te komen. 
  • De Lijn vertelt wanneer je aan de bushalte in jouw buurt moet staan. 
  • Je staat op het afgesproken tijdstip aan deze bushalte. 
  • De bus komt je ophalen en brengt je naar de afgesproken halte.

2. Hoe lang op voorhand moet ik reserveren?
De belbus moet je minstens twee uur voor je vertrek reserveren. Het liefst reserveer je iets vroeger, bijvoorbeeld de dag ervoor. Je kan ook meteen voor de volgende twee weken reserveren.

3. Kan ik aan alle haltes op- en afstappen?
Je reserveert een reisroute van halte tot halte binnen het belbusgebied waarvoor er geen alternatief is met een vaste bus. De belbusgebieden kan je bekijken op de website van De Lijn. Hier vind je het kaartje van Retie terug.

4. Rijdt een belbus op vaste uren?
Neen. Een belbus heeft geen vaste reisroute. Op basis van de aanvragen stippelt de computer de beste reisweg uit. Er wordt dus zoveel mogelijk rekening gehouden met het uur waarop je wilt aankomen.

5. Kan ik ook ’s nachts reserveren, of op zon- en feestdagen?
De belbus heeft geen vaste vertrek- en aankomsturen, maar rijdt wel binnen een beperkte periode (bijvoorbeeld van 07.00 u. tot 20.00 u.). Belbussen rijden nooit 's nachts. De meeste belbussen rijden wel op zon- en feestdagen.

6. Hoeveel kost een rit met de belbus?
Op de belbus gelden de normale tarieven. Ook abonnementen zijn er geldig. Je kan kaarten en biljetten goedkoper kopen in voorverkoop in Lijnwinkels, krantenwinkels, supermarkten en via www.delijn.be.

7. Wacht de bus als ik te laat ben of niet kom opdagen?
De belbuscentrale centraliseert alle vragen van de reizigers en stippelt de meest optimale reisweg uit. Daarom is het belangrijk dat de reizigers op het afgesproken tijdstip klaar staan, de belbus kan niet blijven wachten. Kan je toch niet aanwezig zijn, verwittig dan zo snel mogelijk de belbuscentrale.

8. Ik heb niet gereserveerd, maar ik zie een belbus stoppen. Mag ik mee?
De belbuscentrale stippelt voor elke belbus de meest optimale reisweg uit. Daardoor is het niet zeker dat de belbus zal langskomen aan de afstaphalte die jij wenst. Alleen reizigers die via de belbuscentrale gereserveerd hebben, kunnen dus de belbus gebruiken.

9. Kan ik met mijn rolstoel mee op de belbus?
Ja. Alle belbussen zijn toegankelijk voor personen met een rolstoel.

10. Kan ik van het ene belbusgebied naar een ander reizen?
De Lijn organiseert belbussen per gebied, in een aantal belbusgebieden is er een overstapmogelijkheid naar een ander belbusgebied. De belbuscentrale kan je meer informatie geven over de verplaatsingsmogelijkheden.


Meer info: 

  • Op www.delijn.be ('over De Lijn' - 'aanbod' - 'belbus') vind je een overzicht per provincie van alle belbusgebieden, de openingsuren van de belbuscentrales en de tijdspanne waarbinnen elke belbus rijdt. Ook de tarieven vind je hier terug. 
  • Reserveer de belbus bij de belbuscentrale: T 03 218 14 94

Praktisch

Technische Dienst

Markt 1
2470 Retie


Tel:  014 38 92 40
Fax:  014 37 27 36
E-mail

Openingsuren

 

maandag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak 
dinsdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
  17.30 u. - 19.30 u.
woensdag 08.30 u. - 12.00 u.
  13.00 u. - 16.00 u.
donderdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
vrijdag 08.30 u. - 12.00 u.

Meer info