Naar inhoud

Nucleair alarm

In de buurt van alle nucleaire installaties en de chemische bedrijven in België staan er alarmsirenes opgesteld. Deze sirenes dienen om de bevolking zo snel mogelijk te verwittigen als er een gevaarlijk ongeval gebeurt. De Civiele Bescherming beheert deze sirenes.

In onze streek zijn er zeven bedrijven waar er gewerkt wordt met radioactieve materialen. Hierdoor staan er ook in Retie op verschillende plaatsen elektronische sirenes: in de Peperstraat, Schoolstraat, Pontfort, Geelsebaan en Brand.

Deze sirenes worden viermaal per jaar door de Civiele Bescherming getest, op de 1ste donderdag van januari, april, juli en oktober tussen 11.45 u. en 13.15 u.

Op het ogenblik van de test zal de sirene een NBC-alarmsignaal (nucleair, biologisch, chemisch) geven. Dit is een gemoduleerde huiltoon die na een korte onderbreking herhaald wordt. Na dit signaal zal uit de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap "proefsignaal" weerklinken.

Kon je de sirene niet goed horen of wil je reageren op de sireneproeven? Bel dan naar het gratis nummer 0800 94 113 (nummer operationeel op de dag van de test) of naar het nummer 02 500 25 49 voor bijkomende inlichtingen.

Meer info