Naar inhoud

Schuldhulpverlening

Het OCMW is erkend als dienst voor schuldbemiddeling, en begeleidt op vrijwillige basis mensen met schulden. Problemen met leningen, deurwaardersexploten en brieven van schuldeisers kunnen onderzocht worden. Indien gewenst, kan het OCMW het beheer over het budget overnemen en werken aan een aflossingsplan. Naast het budgetbeheer bestaat er ook een gerechtelijke regeling, namelijk de collectieve schuldenregeling.


Indien er sprake is van overmatige schuldenlast is deze regeling de beste optie. De beslagrechter stelt een schuldbemiddelaar aan die alle verrichtingen doet. Het OCMW geeft uitleg over deze schuldbemiddelingsprocedure en begeleidt mensen die deze collectieve schuldenregeling aangaan.

 

Wanneer je de vraag stelt tot schuldhulpverlening, maakt een maatschappelijk assistent een inventaris op van al je inkomsten en uitgaven, waarin ook schulden kunnen vervat zitten. Op basis van deze inventaris wordt een duidelijk afbetalingsplan per jaar opgesteld. De jurist bekijkt of schuldhulpverlening binnen het OCMW haalbaar is. Zo niet, zal je worden doorverwezen naar collectieve schuldenregeling.

 

De vorm van schuldhulpverlening die geboden wordt binnen het OCMW is budgetbeheer.

Bij budgetbeheer beheert een maatschappelijk assistent jouw financiën volgens het afgesproken betaalplan dat samen met jou wordt overeengekomen. Jij brengt facturen, rekeningen e.d. binnen op afgesproken momenten en de maatschappelijk assistent zorgt voor de betaling ervan. Indien het inkomen onvoldoende is om bepaalde schulden of grotere facturen in een keer te betalen, wordt er onderhandeld met de schuldeiser om haalbare maandelijkse afbetalingen te bekomen. 

Praktisch

OCMW

Kerkhofstraat 39
2470 Retie


Tel:  014 38 95 30 en 0800 35 442 (gratis)
E-mail

Openingsuren

Openingsuren

  • maandag tot en met vrijdag van 08.30 u. tot 11.30 u.  
  • dinsdagavond van 17.30 u. tot 19.30 u.

Sociale Dienst

op afspraak

 

Sociaal verwarmingsfonds en Pensioendienst

op afspraak

 

Thuiszorg

op afspraak

 

Mindermobielencentrale

op afspraak

 

Serviceflats
op afspraak

 

Financieel beheerder

op afspraak

 

Juridische Dienst

elke maandag en woensdag op afspraak
elke eerste en derde dinsdagavond van de maand op afspraak

 

Secretaris

maandag tot en met vrijdag op afspraak

 

Na de openingsuren telefonisch bereikbaar:

Administratie tot 16.00 u.
Sociale Dienst tot 16.00 u.
Vrijdagnamiddag gesloten