Naar inhoud

Identiteitskaart

Elektronische identiteitskaart

Elektronische identiteitskaart voor Belgen en niet-Belgen

Iedere Belg van twaalf jaar of ouder die ingeschreven is in het bevolkingsregister moet een identiteitskaart bezitten. Vanaf vijftien jaar ben je verplicht je identiteitskaart steeds bij te hebben.

Op de chip van de elektronische identiteitskaart staan elektronische certificaten. Nadat je deze certificaten hebt geactiveerd, beschik je over een digitale handtekening. Deze handtekening heeft dezelfde rechtsgeldigheid als een handgeschreven handtekening.
De elektronische identiteitskaart geeft toegang tot privé- en openbare diensten op het internet. Het is de bedoeling dat je in de toekomst met je elektronische identiteitskaart documenten elektronisch kunt opvragen en invullen, zonder dat je nog naar het loket in het gemeentehuis moet.

Je identiteitskaart moet vernieuwd worden in geval van beschadiging of onleesbaarheid, wanneer de foto verouderd is, wanneer de geldigheidsduur verstreken is, bij verlies of diefstal of bij naamsverandering.

Je ontvangt van de dienst Burgerzaken een uitnodiging om je aanvraag te komen ondertekenen. Deze wordt dan door de gemeente verstuurd naar de firma die de identiteitskaarten aanmaakt. Nadien ontvang je thuis een omslag met twee codes. Deze codes breng je bij je tweede bezoek mee naar de dienst Burgerzaken, om de nieuwe elektronische identiteitskaart te activeren. Je krijgt je nieuwe identiteitskaart mee, de codes moet je bewaren.
In beide gevallen dien je je persoonlijk aan te melden.
De identiteitskaart kost 18,30 EUR.

Bij verlies of diefstal moet je onmiddellijk aangifte doen bij de Lokale Politie, bij het dichtstbijzijnde politiekantoor of bij de helpdesk (T 02 518 21 17 - 00800 21 23 21 23) om misbruik te voorkomen. De aangifte leidt tot onmiddellijke schorsing van de certificaten. Mocht je de kaart binnen de zeven dagen terugvinden, breng dan onmiddellijk de dienst Burgerzaken op de hoogte. Je kaart kan dan opnieuw geactiveerd worden. Na zeven dagen is de annulering definitief en wordt er een nieuwe aanvraagprocedure opgestart.
Is je identiteitskaart gestolen of verloren en vertrek je naar het buitenland, neem dan meteen contact op met de dienst Burgerzaken, evenals bij bijzondere gevallen (bv. spoedprocedures e.d.). 

In onderstaand filmpje kan je zien welke mogelijkheden de e-ID je biedt.


De elektronische identiteitskaart - Animated Explanations

Praktisch

Burgerzaken

Markt 1
2470 Retie


Tel:  014 38 92 63
Fax:  014 37 27 36
E-mail

Openingsuren

 

maandag

08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
dinsdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
  17.30 u. - 19.30 u.
woensdag 08.30 u. - 12.00 u.
  13.00 u. - 16.00 u.
donderdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
vrijdag 08.30 u. - 12.00 u.

Meer info