Naar inhoud

Verzekering Gewaarborgd Wonen

Verzekering Gewaarborgd Wonen

Speel op veilig met de Verzekering Gewaarborgd Wonen

Het bouwen of kopen van een woning vergt een grote financiële inspanning. De meeste mensen dienen hiervoor een aanzienlijk bedrag te lenen, om dit vervolgens gespreid over vele jaren terug te betalen. Als je tijdens deze afbetalingsperiode arbeidsongeschikt of onvrijwillig werkloos wordt en hierdoor (een deel van) je inkomen verliest, kan het afbetalen van zo’n hypothecaire lening zeer zwaar gaan doorwegen. Door het aangaan van een gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen van de Vlaamse Overheid kan je meer zekerheid inbouwen.

 

Gratis verzekering onder voorwaarden

De verzekering is volledig gratis want de Vlaamse overheid draagt de verzekeringskosten. Als aanvrager betaal je dus geen bijdrage. Je moet wel minstens 50 000 euro lenen om een woning te bouwen of te kopen (al dan niet met renovatie), of 25 000 euro als je enkel renoveert. Daarnaast moet je de aanvraag voor de verzekering ten laatste 1 jaar na de eerste kapitaalsopname van je lening hebben ingediend.

Een lening die bedoeld is voor de financiering van een bouwgrond kan enkel in aanmerking komen in combinatie met een lening voor de bouwwerken. De eerste opname in het totale krediet (grond + bouwwerken) mag in dat geval niet langer dan 1 jaar geleden plaatsgevonden hebben. Gebeurde de eerste opname in de lening voor de grond toch langer dan een jaar voor de aanvraag, dan komt ook de lening voor de bouwwerken niet meer in aanmerking als die deel uitmaakt van dezelfde kredietopening.

De woning waarvoor je leent moet in het Vlaamse Gewest gelegen zijn en is je enige eigen woning zijn. De waarde van de woning mag door de kredietinstelling ook niet hoger zijn geschat dan 320 000 euro.

 

Op welke tegemoetkoming tegen inkomensverlies kan ik rekenen?

De verzekering loopt over 10 jaar. Als je in die periode onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt, kan je na een wachttijd van 3 maanden een tegemoetkoming krijgen in de aflossing van je hypothecaire lening. Die tegemoetkoming bedraagt maximaal 600 euro per maand. Bij arbeidsongeschiktheid zal de verzekeringsmaatschappij (Ethias) gedurende  maximaal 36 maanden aan een stuk tussenkomen, bij onvrijwillige werkloosheid is dat maximaal 18 opeenvolgende maanden. Voor een nieuwe tussenkomst moet je aantonen dat je tussenin minstens 3 maanden opnieuw hebt gewerkt.

Het bedrag dat je effectief krijgt, is afhankelijk van de maandelijkse afbetaling van je lening, het geleden inkomensverlies en de duur van de periode dat je beroep doet op de tegemoetkoming. De tegemoetkoming wordt maandelijks aan je kredietverstrekker uitbetaald.

 

Meer informatie

Op de website van Wonen-Vlaanderen vind je gedetailleerde informatie en een aanvraagformulier:

www.wonenvlaanderen.be

 

Praktisch

dienst Omgeving

Markt 1
2470 Retie


Tel:  014 38 92 45
Fax:  014 37 27 36
E-mail

Openingsuren

 

maandag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak 
dinsdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
  17.30 u. - 19.30 u.
woensdag 08.30 u. - 12.00 u.
  13.00 u. - 16.00 u.
donderdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
vrijdag 08.30 u. - 12.00 u.

Meer info