Naar inhoud

FairTradeGemeente in een notendop

Fairtrade Gemeente

In Vlaanderen legt FairTradeGemeente niet alleen de nadruk op fairtradeproducten uit het zuiden, maar ook op de zogenaamde korte keten. Korte keten is een manier van verkopen waarbij de consument rechtstreeks koopt van de producent, zonder tussenpersonen als groothandels, supermarkten ... Voorbeelden hiervan zijn hoevewinkels, boerenmarkten, groente- en fruitautomaten… De landbouwer bepaalt hier zelf zijn aanbod en zijn prijs (uiteraard zal hij in zekere mate rekening moeten houden met wat de klanten willen betalen voor zijn producten). De consument van zijn kant krijgt in ruil verse en kwaliteitsvolle producten ‘recht van het veld’. Er moeten bijna geen kilometers worden afgelegd tussen het veld en de verkoopruimte en het verpakkingsafval wordt sterk beperkt. Bovendien vaart de lokale economie er wel bij. De voordelen zijn dus overduidelijk!

 

Kopen bij de lokale producent mag dan wel de meest ecologische optie zijn, maar voor vele producten is dat uiteraard niet mogelijk. We hebben hier bijvoorbeeld geen koffie- of cacaoboer om de hoek. En we kunnen moeilijk met zijn allen zelf even over en weer naar Afrika of Zuid-Amerika vliegen om daar inkopen te gaan doen. Gelukkig bestaan er supermarkten die ervoor zorgen dat de gewenste producten bij ons terechtkomen. De supermarkten kopen deze producten vaak zelf aan via meerdere tussenpersonen. En daar wringt het schoentje nogal eens…

 

Waar in het bovenstaande voorbeeld van de korte keten de boer zelf zijn prijs bepaalt, is hij in het zuiden vaak het slachtoffer van grote en machtige tussenpersonen die zijn oogst komen opkopen voor een zeer lage prijs. Of die de plaatselijke boer dwingen om zijn hele veld te besteden aan één bepaald product, om dan achteraf doodleuk te beslissen dat ze dat product toch bij een andere boer gaan kopen… Op die manier zorgen deze gewetenloze tussenpersonen er weliswaar voor dat vele producten bij ons in de rekken liggen voor een zo laag mogelijke prijs, maar noem hun methode gerust een moderne vorm van slavernij.

 

Toch hoeft het zo niet te gaan! Wereldwijd zijn er verschillende grote organisaties, fairtrade organisaties, die ingaan tegen bovenstaande praktijken. Deze organisaties bekijken voor zeer uiteenlopende producten (gaande van thee en koffie, over kruiden en specerijen, tot kleding en sportmateriaal) de volledige keten van productie, verwerking, afwerking, transport, … Vervolgens beoordelen ze of de ‘zwakke schakels’ in deze keten (bv. de boer of de naaister) voldoende vergoed worden voor hun inspanning. Als dat het geval is voorzien zij het eindproduct van een fairtrade-label. Daardoor weet jij, als koper van dat eindproduct, dat er meer van je geld naar de producent en de arbeiders zelf gaat.

 

Een eerlijke prijs voor de producent is echter op zich niet voldoende om het label ‘fairtrade’ te krijgen. Een product moet ook op duurzame wijze zijn geproduceerd om in aanmerking te komen voor het label.

Een fairtrade-label garandeert het volgende:

  • De producent ontvangt een eerlijke prijs waarmee hij zijn productiekosten dekt én waarmee hij bovendien zelf in zijn eigen onderhoud kan voorzien en dat van zijn gezin.
  • De producenten en arbeiders mogen zich verenigen in vakbonden en andere organisaties die hun rechten verdedigen.
  • Het product werd vervaardigd zonder kinderarbeid.
  • De productiemethodes zijn milieuvriendelijk en pesticidevrij.

Toegegeven, tot op heden kosten fairtradeproducten vaak een beetje meer dan hun klassieke tegenhangers, maar dit verschil wordt steeds kleiner naargelang fairtrade meer ingeburgerd raakt. Dat zie je nu al bij producten als vruchtensappen, bananen en koffie. Met fairtradeproducten en lokale producten krijg je niet alleen waar voor je geld, je mag er ook van uitgaan dat de producent geld krijgt voor zijn waar.

Praktisch

Secretariaat

Markt 1
2470 Retie


Tel:  014 38 92 52
Fax:  014 37 27 36
E-mail

Openingsuren

 

maandag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak 
dinsdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
  17.30 u. - 19.30 u.
woensdag 08.30 u. - 12.00 u.
  13.00 u. - 16.00 u.
donderdag 08.30 u. - 12.00 u.
  namiddag: op afspraak
vrijdag 08.30 u. - 12.00 u.

Meer info