Naar inhoud

Retiese Cultuurraad reikt prijzen uit

Foto Cultuurprijsuitreiking, v.l.n.r.: Joke Machielsen (Café Foli-A), Marij Laurijssen (voorzitter Cultuurraad), Thomas Wynants (schepen van cultuur), Paul Verwaest en Jan Smeyers (Sint-Sebastiaansgilde Retie)

De gemeentelijke Cultuurraad organiseerde op zondag 21 januari een feestelijke voormiddag en reikte daarbij hun jaarlijkse cultuurprijzen uit. Zowel binnen de categorie ‘Cultuurprijs’ als ‘Culturele Verdienste’ werden laureaten gehuldigd.

Prijs Culturele Verdienste 2017

De prijs Culturele Verdienste wordt toegekend voor een ganse loopbaan of een unieke culturele prestatie van een inwoner of gewezen inwoner van de gemeente Retie.

 

De prijs Culturele Verdienste 2017 ging naar Eddy Schellekens, Yves Schellekens en Joke Machielsen. Met de sluiting van café Foli-A verdwijnt immers een stuk Retiese cafécultuur.

 

Wat bij de opening door Eddy Schellekens in 2000 begon als een kleinschalig dorpscafé opgetrokken uit gerecycleerd materiaal, groeide uit tot een begrip in Retie en omstreken. In 2006 nam zoon Yves het roer over, samen met zijn vriendin Joke. Café Foli-A was een café waar alle leeftijden bij elkaar kwamen dankzij een laagdrempelig cultureel programma.

Daarnaast waren de drie initiatiefnemers ook betrokken bij verschillende zijprojecten die ze opstartten of actief mee ondersteunden: van de Foli-fête en Tente en Danse tot Retie Rockt.

Yves zette de laatste jaren ook steeds meer in op unieke locaties en evenementen in Antwerpen. Mercado, Plein Publiek en Meat Pack zijn ondertussen uitgegroeid tot toonaangevende merknamen.

 

Voor de prijs Culturele Verdienste 2017 werden daarnaast ook nog volgende kandidaten genomineerd:

  • Joost Jansen groeide op in Retie en studeerde audiovisuele kunsten aan Sint-Lukas in Brussel. Als artdirector, motiondesigner en regisseur werkte hij al mee aan verschillende nationale en internationale projecten. Heel wat van deze projecten werden op internationale filmfestivals getoond en vielen daarbij in de prijzen.
  • Willy Thijs werd in Retie geboren in 1954. Hij is licentiaat Germaanse filologie, auteur, aquarellist en dichter en is actief binnen verschillende organisaties en verenigingen, waaronder de Retiese Heemkundige Kring Zeven Neten. Naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog werd het boek ‘Ik druk u van verre de Hand’ uitgegeven. Dit boek geeft een historisch beeld van het leven aan het front en Retie tijdens deze periode en werd visueel geïllustreerd met aquarellen van Willy Thijs.

Cultuurprijs 2017 

De Cultuurprijs gaat naar een culturele prestatie, publicatie of evenement door een erkende vereniging of een samenwerking tussen verschillende verenigingen.

Voor de Cultuurprijs van 2017 werden twee verenigingen voorgedragen, namelijk de twee Sint-Sebastiaansgilden die onze gemeente rijk is. De geschiedenis van de schuttersgilden gaat terug tot de middeleeuwen. Vandaag maken ze deel uit van ons cultureel erfgoed, organiseren ze nog steeds wedstrijden en houden enkele eeuwenoude tradities en rituelen in ere.

 

De Cultuurprijs 2017 ging uiteindelijk naar de Sint-Sebastiaansgilde Retie. Zij maakten van het driejaarlijkse Koningsschieten een echt volksfeest. De mogelijkheid dat de huidige koning voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging zich tot keizer kon schieten, droeg mee bij tot de grote publieke belangstelling.

 

  • Sint-Sebastiaansgilde Retie

De eerste geschreven vermelding dateert van 1422, maar vermoedelijk bestond de Sint-Sebastiaansgilde al langer; het is dan ook de oudste vereniging van Retie. In 2017 vierde de Sint-Sebastiaansgilde haar 595-jarig bestaan.

Een aloude traditie die de gilde in stand houdt, is het Koningschieten, een driejaarlijkse schutterswedstrijd exclusief voor leden en vol rituele en tradities waarbij de winnaar zich tot koning mag uitroepen voor de volgende drie jaar en de ‘gildebreuk’ mag dragen. Wie de wedstrijd drie opeenvolgende keren wint, krijgt de titel van keizer.

Samen met de Kempense erfgoedcel k.ERF werd het Koningschieten in 2017 een waar dorpsspektakel, want voor de eerste keer kon er iemand keizer worden. Op 2 juli 2017 werd Luc Rotthier voor de derde opeenvolgende keer koning. Officieel wordt de titel van keizer pas in 2020 uitgereikt, nadat hij zijn ambtstermijn als koning afgerond heeft.

  • Sint-Sebastiaansgilde Schoonbroek

De Sint-Sebastiaansgilde van Schoonbroek bestaat sinds de 17e eeuw. Het is een culturele erfgoedvereniging die belang hecht aan het in stand houden van oude rituelen en tradities, maar ook het gildeleven met waarden als broederschap en solidariteit hoog in het vaandel draagt.

De voorbije jaren zet de gilde van Schoonbroek sterk in op verjonging en uitbreiding, om de verderzetting van de vereniging in de toekomst te verzekeren. Sinds 2015 organiseert de gilde tweewekelijkse initiatieavonden waar geïnteresseerden kunnen komen oefenen om met een handboog te schieten. Daarnaast werden de activiteiten uitgebreid met een schietstand voor kinderen, vogelpik en paap gooien. Sindsdien is het ledenaantal sterk gestegen. Jaarlijks organiseert de Sint-Sebastiaansgilde een ‘Dag van Jan en Alleman’, werkt ze aan het behoud van het materieel erfgoed door de vlaggen uit 1965 en 1888 respectievelijk te laten restaureren en conserveren, en treden de leden regelmatig op in woonzorgcentra in de buurt om oude volksdansen in ere te houden.

 

De cultuurraad wenst dan ook beide verenigingen te bedanken voor de enorme inspanningen om het culturele erfgoed en daarbij horende immateriële tradities levendig te houden en met het grote publiek te willen delen.

Opbrengst Driekoningenzingen gaat naar Congodorpen

De leden van de cultuurraad gingen op 5 januari Driekoningen zingen bij de handelaars in en rond het centrum van Retie. Hun opbrengst schenken ze aan het goede doel.

 

Tijdens de Cultuurprijsuitreiking overhandigden ze een cheque ter waarde van 1 385,96 euro aan Congodorpen vzw, een organisatie waarvoor gemeenteraadslid en gewezen schepen Rik

Raeymaekers die in juli overleed, zich actief inzette.

 

Meer info: dienst Vrije Tijd, T 014 38 92 39, E vrijetijd@retie.be; W www.retie.be/cultuurprijs

Datum van het bericht: maandag 22 januari 2018