Naar inhoud

Transportnetwerk voor gewonde wilde dieren in de Kempen

wildlife taxi team

Heb je een (gewond of verlaten jong) wild dier gevonden? Sinds kort is WTT (Wildlife Taxi Team) van start gegaan in de regio Midden-Kempen (Turnhout - Mol - Geel - Herentals en omliggende gemeenten).

Dit team ondersteunt het ophalen, eventueel vangen en vervoeren van gewonde en zieke inheemse wilde dieren in de regio Midden-Kempen die je zelf niet naar een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) kan brengen.

Je kan deze dienst bereiken via het algemeen nummer voor Vlaanderen: T 03 331 97 00.

In de herfst trekken vele vogels bij ons weg naar warmere oorden omdat hier geen voedsel meer te vinden is voor hen. Duizenden vogels uit nog meer noordelijke landen vliegen over onze hoofden heen ook op weg naar het zuiden, of komen bij ons de winter als gast doorbrengen.

 

Maar wat als het mis gaat en deze vogel een gebroken vleugel heeft? Of wat doe je als je een gewonde egel vindt die zijn winterslaap niet kan aanvatten? Sinds 15 oktober 2017 kan je beroep doen op het Wildlife Taxi Team Midden-Kempen. Dit team ondersteunt het ophalen, eventueel vangen en vervoeren van gewonde en zieke inheemse wilde dieren in de regio Midden-Kempen die je zelf niet naar een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) kan brengen.

 

De voorbije maanden werd een team van vrijwilligers chauffeurs en vrijwilligers dispatchers samengesteld en opgeleid. Nu kan je via het algemeen noodnummer 03 331 97 00 contact opnemen met het Wildlife Taxi Team. Het noodnummer is 7 dagen op 7 bereikbaar van 09.00 u. tot 21.00 u. Wie dit nummer belt, wordt doorverbonden met de vrijwilliger dispatcher die op dat moment de telefoonpermanentie verzorgt. De dispatcher luistert naar de noden van de beller, geeft advies omtrent de eerste zorgen voor het wilde dier in nood en zoekt zo nodig een vrijwilliger chauffeur om het dier in nood op te halen en naar het opvangcentrum van Herenthout te brengen. Tijdens de eerste actieve week werden al verschillende gewonde wilde dieren geholpen, waaronder een buizerd.

 

Het Wildlife Taxi Team werkt onder de auspiciën van Vogelbescherming Vlaanderen.

 

Het team is nog dringend op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij de telefoonpermanentie. Wil je meewerken en kan je een aantal shifts van vier uur per maand bijspringen als dispatcher?

Ook vrijwilligers die zich als chauffeur willen inzetten, zijn nog steeds welkom om het team te versterken.

 

Wie zich graag inzet voor dierenwelzijn en wilde dieren een warm hart toe draagt, kan een enorme hulp betekenen! Stuur je contactgegevens naar WTT.Midden-Kempen@vogelbescherming.be.

De natuur zal je dankbaar zijn!

Datum van het bericht: dinsdag 21 november 2017