Naar inhoud

Een teek? Neem 'm beet!

Teken

Door het mooie weer wordt er meer buiten gespeeld en gewandeld. Let daarom op voor een tekenbeet. Meestal zijn die onschuldig, maar soms veroorzaken ze de ziekte van Lyme. Teken kunnen zich overal vastbijten. Ze houden vooral van je lies, knieholte, oksel, bilspleet, de plaats achter je oren en de haargrens in je nek. Controleer altijd op tekenbeten als je in het groen geweest bent.

De plekken die je zelf niet goed kan zien, laat je best door iemand anders controleren. Kijk ook na of er geen teken in je kleding zitten.

Als je gebeten bent door een teek, probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen met een tekenverwijderaar. Gebruik geen alcohol, zeep of andere middelen voor je de teek weghaalt. Ontsmet de wonde enkel achteraf met ontsmettingsalcohol.

Krijg je een rode vlek op de plaats van de beet? Dan was de teek waarschijnlijk besmet met de ziekte van Lyme. Ga in dat geval naar de dokter! De ziekte is meestal goed te behandelen met antibiotica. Onbehandeld kan ze chronische klachten veroorzaken aan het hart, het zenuwstelsel, de gewrichten en de huid. Ook wanneer je hoofpijn of griepsymptomen krijgt na een tekenbeet, raadpleeg je best een arts.

 

Om tekenbeten te voorkomen, kan je deze tips in acht nemen:

  • Draag gesloten schoenen
  • Draag kledij met lange mouwen
  • Doe een lange broek aan en stop je broekspijpen in je sokken
  • Vermijd lage struiken en hoog gras

Meer info: W www.gezondheidenmilieu.be/teek

Datum van het bericht: donderdag 01 juni 2017