Naar inhoud

Chiromeisjes Sint-Agnes

Voor wie is de chiro?

De chiro is voor alle meisjes vanaf het eerste leerjaar. Het is de ideale oplossing voor het opvullen van die zondag waarop je je wel eens durft vervelen. Want wij vervelen ons nooit! Wij hebben altijd een toffe bende om te stoeien en te lachen, te spelen en te knutselen, te praten en te zingen, te dansen en te vieren, te gek-doen en ons te rotamuseren!!! Redenen genoeg om met ons mee te komen doen.

De leden zitten per leeftijd bij elkaar. Dit noemen we een afdeling. Bij elke afdeling staan 2, 3 of 4 leidsters. Zij zorgen er voor dat jullie zich wekelijks kostelijk amuseren. Al zin om mee te doen? Hé, dan hebben we goed nieuws voor jou, want voor alle kinderen vanaf het eerste leerjaar hebben wij onze bal, het kringspelletje, de knutseldag klaarliggen, om er samen met jou een gezellige namiddag van te maken!

 

1965 - 2015: O’s Agnes is 50 jaar jong!

De grootste niet-gemengde chirogroep van Vlaanderen mag 50 kaarsjes uitblazen. En of ze dat gaan vieren! Het feestjaar gaat al in november van dit jaar van start en eindigt bijna een jaar later.

50 Jaar chiro betekent evenveel jaarthema’s en kampen, honderden leidsters, een dikke tweeduizend chirozondagen…… Kortom heel veel herinneringen..

 

Dit moet worden gevierd met al die leden, leidsters, kookploegen en de hele Retiese gemeenschap. Heel wat onder hen zullen graag getuigen dat die ‘Chiro’ bij hen heel wat positieve sporen naliet.

Al de 285 oud-leidsters werden reeds gebrieft en hebben de datums al in hun agenda kunnen noteren.

 

Op 14 november 2015 ‘precies 50 jaar na de eerste chirozondag ‘ gaat het feestjaar van start. Die zaterdag is iedereen uitgenodigd voor een gezamenlijke eucharistieviering met aansluitend een feestelijke openingsreceptie.

 

Speciaal voor de oud-leiding wordt er een heus oud-leidingsweekend georganiseerd van 8 tot 10 april 2016. Er zal worden gespeeld, gezongen en gedanst, en er zullen zonder twijfel heel veel herinneringen worden opgehaald.

 

Het feestjaar zal worden afgesloten met een grote tentoonstelling. Vele oud-leidsters zijn nu al bezig met het verzamelen van materiaal om er een grootse expo van te maken. Deze zal te bewonderen zijn op zaterdag 20 en zondag 21 augustus 2016.

 

Op zaterdag 20 augustus 2016 wordt iedereen verwacht aan het chirolokaal voor de feestelijke afsluiting van het feestjaar met : opening van de tenstoonstelling, receptie, randanimatie …. En als afsluiter wordt er dan afgezakt naar de 11de Editie van ‘Hutsepop’ in het gemeentepark. Dit gratis festivalletje is trouwens ontstaan bij het 50-jarig jubileum van de Retiese chirojongens ‘O’zze Mette.’

 

Het is wel duidelijk , het feit dat O’s Agnes 50 kaarsjes mag uitblazen zal zeker niet onopgemerkt voorbijgaan in Retie.

Wanneer is het chiro? Hoe laat is de chiro gedaan?

Het is chiro op zondagnamiddag. Het startuur is 14.00 u. Dan houden we een formatie. We gaan dan met z’n allen bij elkaar staan in een vierkant en zeggen een gebed op, de groepsleidster en de leidsters van dienst zingen samen met jullie een lied en vertellen allerlei chironieuwtjes.

Het einduur is niet altijd en niet voor iedereen hetzelfde:

  • Zomeruur

Vanaf het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober:

Bengels, sterren en pinkels stoppen om 17.30 u.

De andere afdelingen stoppen om 18.00 u.

  • Winteruur

Vanaf het eerste weekend van november tot het voorlaatste weekend van maart stoppen we iets vroeger.

Bengels, sterren en pinkels stoppen om 17.00 u.

De andere afdelingen stoppen om 17.30 u.

Het is bijna elke zondag chiro. Wanneer dan niet?

  • met Pasen en Kerstmis
  • met de kermis van Retie in maart en september
  • met het plannings – en kampvoorbereidingsweekend van de leiding
  • met Bouwkermis

Soms kan er ook tijdens de examens een aangepaste regeling zijn.

Contact

Waar is de chiro?

De lokalen van de meisjeschiro zijn in de Pijlstraat. Elke afdeling heeft zijn eigen lokaal. We hebben een verhard plein rond ons heem en een grasveld. Er staan elke zondag 2 leidsters je op te wachten. Je wandelt dan rustig naar de chiro en kan er al wat ravotten op het plein. Oeps, vergeet niet je fiets in de fietsenstalling te zetten.

 

2470 Retie hoofdleidingchiromeisjesretie@gmail.com http://www.chiroretie.be/meisjes/

Voorzitter

Katrien Damen Kromstraat 23 2470 Retie G 0472273090 katrien.damen@hotmail.com

Secretaris

Ons lokaal

Pijlstraat 2470 Retie